Fot. Fotolia

Więcej orzechów w diecie - mniejsze ryzyko nawrotu raka piersi

Spożywanie orzechów po leczeniu raka piersi wiązało się ze znacząco niższym ryzykiem nawrotu lub zgonu z powodu tego nowotworu - informuje „International Journal of Cancer“.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jedzenie orzechów w ciąży rozwija mózg dziecka

    Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych - odkryli hiszpańscy naukowcy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy mogą poprawiać sprawność seksualną

    Spożywanie 60 gramów orzechów dziennie poprawia sprawność seksualną mężczyzn - przekonują hiszpańscy badacze na łamach pisma "Nutrients".

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Konsumpcja orzechów wspiera rozwój neuronalny płodu

    Dzieci kobiet spożywających w pierwszym trymestrze ciąży duże ilości orzechów charakteryzują się lepszym rozwojem neuronalnym w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat – wynika z badania opublikowanego na łamach „European Journal of Epidemiology”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie działając na geny mogą hamować rozwój raka piersi

    Spożywanie orzechów włoskich może hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – informuje pismo „Nutrition Research”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji

    Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy włoskie mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2

    Osoby spożywające orzechy włoskie niemal o połowę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 – wynika z amerykańskiego badania NHANES, którego rezultaty opublikowano w sieci.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko migotania przedsionków

    Regularne konsumowanie orzechów pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia migotania przedsionków - informują szwedzcy naukowcy na łamach pisma "Heart".

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób serca

    W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu, osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Orzechy pobudzają fale mózgowe

    Konsumpcja orzechów sprzyja zwiększeniu częstotliwości fal mózgowych związanych z kluczowymi funkcjami organizmu, w tym funkcjami poznawczymi i odpornościowymi – twierdzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).

Najpopularniejsze

  • Rekonstrukcja życia Paradoxophidion richardoweni z późnego eocenu (37 milionów lat temu) w Anglii. Grafika: Jaime Chirinos, z arch. Georgiosa Georgalisa.

    Nowy gatunek węża sprzed 37 mln rzuca światło na wczesną ewolucję „zaawansowanych węży”

  • Naukowcy udowodnili istnienie tetrakwarków

  • Naukowiec: średniowieczna trójpolówka dała Europie rekordową bioróżnorodność

  • Bakteriofagi w walce z superbakteriami - nowa broń przeciw antybiotykooporności

  • Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

  • Fot. Adobe Stock

    WHO ostrzega przed niedoborem leku przeciwko otyłości

  • Ukryty kryzys HIV w Europie

  • Prof. Rydzewska: choroby zapalne jelit coraz bardziej powszechne, głównie wśród młodych

  • Mikroplastik to doskonałe miejsce dla groźnych bakterii

  • Powszechnie stosowany olej sprzyja otyłości

Katowice, 07.12.2025. Astronauta projektowy ESA Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas spotkania w ramach 9. Śląskiego Festiwalu Nauki. Fot. PAP/Jarek Praszkiewicz

Uznański-Wiśniewski: lokalizacja ośrodka ESA to sprawa wtórna, najważniejszy plan jego powstania

Lokalizacja ośrodka Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), który ma powstać w Polsce, to kwestia wtórna; najważniejsze jest stworzenie planu jego powstania – podkreślił astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas niedzielnego briefingu w trakcie 9. Śląskiego Festiwalu Nauki w Katowicach.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera