Regularne konsumowanie orzechów pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia migotania przedsionków - informują szwedzcy naukowcy na łamach pisma "Heart".
Badacze z Instytutu Karolinska zebrali informacje dotyczące sposobu odżywiania i stylu życia ponad 61 tys. mieszkańców Szwecji w wieku od 45 do 83 lat. Ich stan zdrowia był monitorowany przez kolejnych 17 lat (lub do momentu zgonu). W tym okresie w badanej grupie doszło do 3160 zawałów, u 7550 osób występowało migotanie przedsionków, u 972 osób zwężenie zastawki aortalnej, u 983 osób wystąpił tętniak aorty brzusznej, u 3782 osób udar niedokrwienny mózgu, a u 543 osób udar krwotoczny.
Po wzięciu pod uwagę szeregu czynników ryzyka naukowcy stwierdzili, że spożywanie orzechów miało związek z mniejszym ryzykiem migotania przedsionków, a także, choć już nie w tak dużym stopniu, z mniejszym ryzykiem zawału mięśnia sercowego.
Spożywanie jednej porcji orzechów od jednego do trzech razy w miesiącu było związane ze zmniejszeniem ryzyka migotania przedsionków o 3 proc. Jeśli orzechy spożywane były 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zmniejszało się o 12 proc., a jeśli trzy lub więcej razy w tygodniu - o 18 proc.
Osoby regularnie spożywające orzechy częściej były lepiej wykształcone i szczuplejsze, prowadziły zdrowszy tryb życia, rzadziej paliły papierosy i rzadziej miały nadciśnienie tętnicze w porównaniu z osobami spożywającymi orzechy bardzo rzadko. Zależność pomiędzy konsumpcją orzechów a migotaniem przedsionków utrzymywała się jednak niezależnie od tych czynników.
Autorzy (http://heart.bmj.com/content/early/2018/03/21/heartjnl-2017-312819) podkreślają, że orzechy stanowią bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.