Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych - odkryli hiszpańscy naukowcy.
Istnieją naukowe dowody na pozytywny związek między spożywaniem orzechów a utrzymaniem lub polepszeniem funkcji poznawczych u osób starszych, jednak efekt ten był mniej zbadany w przypadku neurorozwoju dzieci i żadne badania nie analizowały potencjalnego długotrwałego związku ze spożywaniem orzechów w czasie ciąży.
Teraz naukowcy z Uniwersytetu Pompeu Fabra w Hiszpanii przyjrzeli się, jak jedzenie orzechów przez ciężarne kobiety może w przyszłości wpłynąć na funkcjonowanie poznawcze ich dzieci.
Badacze spytali ponad 2,2 tys. matek o ich nawyki żywieniowe w trakcie ciąży, a dzieci poddano standardowym testom oceniającym ich funkcje poznawcze w momencie, gdy dzieci osiągnęły wiek 1,5 roku, 5 lat i 8 lat.
Wyniki badania wykazały, że dzieci, których matki jadły więcej orzechów, wykazywały lepsze funkcjonowanie zdolności poznawczych, takich jak pamięć i uwaga. Jak się okazało, spożywanie około trzech porcji po ok. 30 g tygodniowo wszystkich rodzajów orzechów wiązało się z lepiej rozwiniętymi funkcjami poznawczymi u dzieci. Badacze brali pod uwagę orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, piniowe i orzechy laskowe.
Powiązanie wykazano jednak tylko w przypadku matek, które jadły orzechy w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Jedzenie tego produktu w późniejszym okresie ciąży nie wykazało silnej zależności pomiędzy dietą matki a rozwojem mózgu nienarodzonego dziecka.
Naukowcy uważają, że orzechy dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla rozwoju mózgu, takich jak omega-3 i omega-6, które gromadzą się w mózgu rozwijającego się płodu. Dodatkowo, jak uważają naukowcy, korzystne efekty jedzenia orzechów mogą wynikać z faktu, że dostarczają one też dużej porcji kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Badacze zaznaczają, że nie potrafią jeszcze odpowiedzieć na pytanie dlaczego związek pomiędzy jedzeniem orzechów w ciąży a lepszym rozwojem umysłowym dziecka ujawnia się tylko w pierwszym trymestrze ciąży. Według nich, jednym z powodów może być zmieniający się w trakcie trwania ciąży rytm rozwoju płodu - pojawiają się w nim etapy, w których rozwój płodu jest szczególnie wrażliwy na dietę matki.
Więcej - w publikacji źródłowej na łamach "European Journal of Epidemiology" (https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-019-00521-6 ) (PAP)
Agnieszka Niewińska - Lewicka
anl/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.