Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
11.07.2021 aktualizacja 11.07.2021

Jedzenie orzechów w ciąży rozwija mózg dziecka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych - odkryli hiszpańscy naukowcy.

Istnieją naukowe dowody na pozytywny związek między spożywaniem orzechów a utrzymaniem lub polepszeniem funkcji poznawczych u osób starszych, jednak efekt ten był mniej zbadany w przypadku neurorozwoju dzieci i żadne badania nie analizowały potencjalnego długotrwałego związku ze spożywaniem orzechów w czasie ciąży.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Pompeu Fabra w Hiszpanii przyjrzeli się, jak jedzenie orzechów przez ciężarne kobiety może w przyszłości wpłynąć na funkcjonowanie poznawcze ich dzieci.

Badacze spytali ponad 2,2 tys. matek o ich nawyki żywieniowe w trakcie ciąży, a dzieci poddano standardowym testom oceniającym ich funkcje poznawcze w momencie, gdy dzieci osiągnęły wiek 1,5 roku, 5 lat i 8 lat.

Wyniki badania wykazały, że dzieci, których matki jadły więcej orzechów, wykazywały lepsze funkcjonowanie zdolności poznawczych, takich jak pamięć i uwaga. Jak się okazało, spożywanie około trzech porcji po ok. 30 g tygodniowo wszystkich rodzajów orzechów wiązało się z lepiej rozwiniętymi funkcjami poznawczymi u dzieci. Badacze brali pod uwagę orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, piniowe i orzechy laskowe.

Powiązanie wykazano jednak tylko w przypadku matek, które jadły orzechy w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Jedzenie tego produktu w późniejszym okresie ciąży nie wykazało silnej zależności pomiędzy dietą matki a rozwojem mózgu nienarodzonego dziecka.

Naukowcy uważają, że orzechy dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla rozwoju mózgu, takich jak omega-3 i omega-6, które gromadzą się w mózgu rozwijającego się płodu. Dodatkowo, jak uważają naukowcy, korzystne efekty jedzenia orzechów mogą wynikać z faktu, że dostarczają one też dużej porcji kwasu foliowego, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Badacze zaznaczają, że nie potrafią jeszcze odpowiedzieć na pytanie dlaczego związek pomiędzy jedzeniem orzechów w ciąży a lepszym rozwojem umysłowym dziecka ujawnia się tylko w pierwszym trymestrze ciąży. Według nich, jednym z powodów może być zmieniający się w trakcie trwania ciąży rytm rozwoju płodu - pojawiają się w nim etapy, w których rozwój płodu jest szczególnie wrażliwy na dietę matki.

Więcej - w publikacji źródłowej na łamach "European Journal of Epidemiology" (https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-019-00521-6 ) (PAP)

Agnieszka Niewińska - Lewicka

anl/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024