Konsumpcja orzechów wspiera rozwój neuronalny płodu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Dzieci kobiet spożywających w pierwszym trymestrze ciąży duże ilości orzechów charakteryzują się lepszym rozwojem neuronalnym w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat – wynika z badania opublikowanego na łamach „European Journal of Epidemiology”.

Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (Hiszpania) przeanalizowali informacje dotyczące diety w pierwszym i trzecim trymestrze ciąży u ponad 2 tys. kobiet oraz rezultaty uzyskiwane przez ich dzieci w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat w testach mierzących funkcje poznawcze, w tym pojemność uwagi i pamięci roboczej.

Doszli do wniosku, że konsumpcja orzechów w pierwszym trymestrze ciąży sprzyja rozwojowi neuronalnemu płodu i przekłada się na długoterminowe efekty w funkcjonowaniu poznawczym.

Maluchy, których matki spożywały w początkowym okresie ciąży po trzy porcje (około 30 gramów) orzechów w ciągu tygodnia, osiągały lepsze wyniki we wszystkich testach poznawczych.

Rozwój neuronalny dzieci nie był powiązany z konsumpcją orzechów w trzecim trymestrze ciąży.

„Braliśmy pod uwagę orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy ziemne, orzechy piniowe i orzechy laskowe. Uważamy, że zaobserwowane przez nas korzystne efekty wynikały z faktu, że orzechy dostarczają dużych ilości kwasu foliowego i – w szczególności – kwasów tłuszczowych typu omega-3 i omega-6. Te składniki mają tendencję do gromadzenia się w tkance nerwowej, zwłaszcza w przednich częściach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i funkcje wykonawcze” – komentuje Florence Gignac, współautorka badania (https://doi.org/10.1007/s10654-019-00521-6). (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera