Mają średnicę od kilku milimetrów, żyją w osadzie na dnie cieków i zbiorników wodnych i można je pomylić z drobnymi kamykami – europejskie małże z rodziny kulkówkowatych wciąż są słabo poznane, choć wiedza na ich temat może się przydać np. w ocenie stanu wód – wskazuje dr Dariusz Halabowski.
Wykorzystanie wód pokopalnianych do produkcji soli kuchennej stanowi innowacyjne rozwiązanie, które może znacząco przyczynić się do ochrony rzek przed zasoleniem - powiedział we wtorek w Katowicach prof. Marian Turek.
Naukowcy z Polski i Włoch określili strukturę białka odpowiadającego za odczuwanie zimna. Białko to odgrywa rolę m.in. w kojeniu bólu, dlatego wyniki mogą w przyszłości pomóc w opracowaniu nowych terapii medycznych, np. związanych z bólami neuropatycznymi czy zespołem jelita drażliwego.
Rak roślin, wywoływany przez bakterie i grzyby, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia roślin i może prowadzić do dużych strat gospodarczych w uprawach - przekazał Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM). Choroba atakuje zarówno drzewa owocowe, jak i warzywa.
Zastosowanie larw owadów w żywieniu psów może być ratunkiem dla zwierząt z alergią, ale też dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa wiąże się z dużo wyższą emisją dwutlenku węgla - ustaliła dr Anna Budny-Walczak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Biolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego badają, czy za pomocą roślin można oczyścić glebę z tzw. wiecznych chemikaliów. To odporne na biodegradację związki chemiczne PFAS, które stanowią poważne zagrożenie dla środowiska i ludzkiego zdrowia.
Do wdrożenia unijnego prawa o odbudowie zasobów przyrodniczych (Nature Restoration Law) konieczne będą zmiany legislacyjne, które zaproponowała Państwowa Rada Ochrony Przyrody (PROP) – powiedział PAP dr hab. Wiktor Kotowski, prof. UW i przewodniczący Komisji Ochrony Ekosystemów PROP.
Eksperyment neutralizacji złotej algi w rzece Kłodnicy przy użyciu nadtlenku wodoru zakończono po trzech tygodniach. Koordynujący go specjalista Instytutu Ochrony Środowiska dr inż. Łukasz Weber powiedział PAP, że w ostatnich dniach liczebność złotej algi spadła nawet do zera.
Im wyższa roczna temperatura, tym większy wpływ owadów roślinożernych na obieg składników odżywczych i węgla w lasach liściastych – wykazały globalne badania przeprowadzone w 40 takich naturalnych środowiskach. Jednym z nich była Puszcza Białowieska.
Podnoszenie poziomu morza, wzrost intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych czy skokowe zmiany odczynu pH wody, która może stać się toksyczna dla wrażliwych organizmów – o konsekwencjach wzrostu temperatury wody w Bałtyku mówi PAP dr Artur Skowronek z Instytutu Nauk o Morzu i Środowisku Uniwersytetu Szczecińskiego.