Orzechy mogą poprawiać sprawność seksualną

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie 60 gramów orzechów dziennie poprawia sprawność seksualną mężczyzn - przekonują hiszpańscy badacze na łamach pisma "Nutrients".

Naukowcy z Uniwersytetu w Tarragonie już wcześniej wykazali, że włączenie do jadłospisu niektórych orzechów i migdałów wpływa na poprawę jakości nasienia. Obecnie postanowili sprawdzić, czy orzechy wpływają pozytywnie także na funkcje seksualne.

Do badań rekrutowano 83 zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat, których jadłospis był ubogi w owoce i warzywa, a bogaty w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: jedna na 14 tygodni włączyła co codziennego jadłospisu 60 gramów orzechów włoskich, laskowych i migdałów, a druga kontynuowała dotychczasowy sposób odżywiania. Na początku i na końcu badań każdy uczestnik wypełnił kwestionariusz IIEF-15 (Międzynarodowy Indeks Funkcji Seksualnych Mężczyzn); mierzono także poziom tlenku azotu i selektyny E, tj. markerów dysfunkcji śródbłonka.

Autorzy ustalili, że codzienne spożywanie orzechów przełożyło się na zwiększenie popędu seksualnego i poprawę jakości orgazmów. Nie zaobserwowano natomiast wpływu orzechów na poziom tlenku azotu i selektyny E.

Te wyniki wskazują, że należy powtórzyć badania w większej grupie, aby zweryfikować działanie orzechów i zrozumieć, jaki mechanizm kryje się za zaobserwowanymi korzyściami - komentują naukowcy.

Zaburzenie erekcji i funkcji seksualnych dotyczy 2 proc. mężczyzn przed 40 rokiem życia, blisko 52 proc. mężczyzn pomiędzy 40 a 70 rokiem życia i 85 proc. mężczyzn po 80 roku życia. Czynnikami zwiększającymi ryzyko są palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, brak aktywności fizycznej, stres i niezdrowy sposób odżywiania.

Więcej informacji tutaj.(PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera