Spożywanie orzechów po leczeniu raka piersi wiązało się ze znacząco niższym ryzykiem nawrotu lub zgonu z powodu tego nowotworu - informuje „International Journal of Cancer“.
Specjaliści od dawna zalecają orzechy jako składnik zdrowej diety, ponieważ zawierają one dużo korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, białko, błonnik, witaminy i minerały. Jednak dotychczasowe badania wskazywały głównie na zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia. Nie badano wcześniej związku z rakiem piersi.
Rak piersi jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym - według danych WHO w roku 2020 stanowił 11,7 proc. wszystkich nowotworów rozpoznanych na świecie (do niedawna najczęściej występował rak płuc).
Wśród 3449 osób biorących udział w Shanghai Breast Cancer Survival Study, które przeżyły raka piersi i wypełniły ankietę dotyczącą sposobu odżywiania 5 lat po postawieniu diagnozy, odnotowano 374 zgony w okresie trwającej średnio 8 lat obserwacji. Spośród 3274 osób, które przeżyły bez wcześniejszego nawrotu w czasie oceny diety, u 209 wystąpiły zdarzenia specyficzne dla raka piersi, w tym nawrót, przerzuty lub zgon z powodu tego nowotworu.
Autorzy badań zaobserwowali zależność pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem nawrotu lub zgonu z powodu raka piersi. Regularne spożywanie orzechów wiązało się z mniejszym o 52 proc. ryzykiem nawrotu choroby i mniejszym o jedną trzecią ryzykiem zgonu, przy czym osoby spożywające najwięcej orzechów miały najniższe ryzyko. Ponadto związek był silniejszy w przypadku osób, które miały wcześniejsze stadia choroby, niż w przypadku tych, które miały późniejsze stadia.
Odnotowane spożycie orzechów było stosunkowo niskie, średnio nieco ponad pół uncji (14 gramów) tygodniowo – około 20 orzeszków ziemnych, 14 migdałów lub 16 połówek orzecha włoskiego. Osoby, które jadły powyżej tej ilości, były znacznie mniej narażone na nawrót choroby lub zgon. Lekarze zalecają około dwa i pół razy większą ilość w ramach zbilansowanej diety.
Korzystny efekt był niezależny od innych nawyków żywieniowych.
Naukowcy zaznaczyli, że uzyskane wyniki mają zastosowanie do wszystkich rodzajów orzechów, od migdałów, pistacji, orzechów pekanowych i brazylijskich po orzechy włoskie, laskowe, orzeszki ziemne i orzechy nerkowca.
Wcześniejsze eksperymenty laboratoryjne pozwoliły zidentyfikować kilka potencjalnych mechanizmów molekularnych wskazujących na hamujący wzrost wpływ składników orzechów na ludzkie komórki raka piersi. Za odkryciami mogą również kryć się inne wpływy - jak obniżenie poziomu cholesterolu, hamowanie utleniania i regulowanie zaburzeń funkcjonowania komórek.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.