Fot. Adobe Stock

W ocieplającym się klimacie niedźwiedzie zmieniają menu

Wszystkożercy dostosowują swoją dietę do globalnych zmian środowiskowych - wynika z nowego badania, przeprowadzonego przez międzynarodowy zespół badaczy, m.in. z Polski. W ramach badań przeanalizowano próbki kości niedźwiedzi brunatnych z kolekcji muzealnych i paleontologicznych w całej Europie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Portugalia/ Rząd zatwierdził program ratowania ginącego gatunku wilka iberyjskiego

    Rząd Portugalii Luisa Montenegro zatwierdził program ratowania ginącego gatunku wilka iberyjskiego (Canis lupus signatus). Wedle szacunków na obszarze Portugalii żyje ok. około 300 osobników, czyli 15 proc. całej populacji tego gatunku zamieszkującej Półwysep Iberyjski.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Osiem tysięcy gatunków zwierząt zagrożonych

    Eksperci ostrzegają, że prawie osiem tysięcy gatunków zwierząt jest zagrożonych w wyniku jednoczesnego działania ekstremalnych upałów i zmian w użytkowaniu gruntów. Wyginięcie grozi m.in. prawie dwóm tysiącom kręgowców.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słonie, żyrafy i nosorożce podążają za solą

    Wielkim afrykańskim roślinożercom często brakuje soli, co zmusza zwierzęta do wędrówek poza w miarę bezpieczne rezerwaty – informuje „Nature Ecology & Evolution”.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Badanie: padlina drobiu z ferm przyciąga wilki w pobliże zabudowań

    Padły drób składowany nielegalnie na terenie ferm lub w ich pobliżu przyciąga wilki, zwiększając prawdopodobieństwo konfliktów drapieżników i ludzi - ostrzegają naukowcy. Dlatego zwracają uwagę na potrzebę pilnych kontroli hodowli przemysłowych.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odradza się populacja humbaków

    Liczebność humbaków wzrosła z 10 tys. do 80 tys. – oceniają eksperci. Najważniejsze przyczyny to zakaz polowań i zdolność tych zwierząt do zmiany stylu odżywiania.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Portugalia/ Biolodzy potwierdzili wyginięcie motyla - bielinka maderskiego

    Międzynarodowe i portugalskie zespoły biologów prowadzące poszukiwania okazów motyla bielinka maderskiego (Pieris wollastoni) potwierdziły całkowite wyginięcie tego endemicznego gatunku.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pandy używają narzędzi do drapania

    Dzięki prymitywnemu przeciwstawnemu kciukowi i niedocenianemu intelektowi pandy wielkie potrafią używać kawałków bambusa do drapania się w trudniej dostępnych miejscach – informuje pismo „Current Biology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Kultura kulinarna orangutanów

    Orangutany nie są w stanie opanować właściwej dla swojego gatunku złożonej diety bez wiedzy kulturowej – ustalili naukowcy publikujący na łamach pisma „Nature Human Behaviour”.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

    Choć wielu uważa je za uciążliwe domowe owady, rybiki cukrowe należą do najstarszych stworzeń na Ziemi. O ich ewolucji, niezwykłej biologii, zaskakujących zachowaniach godowych i wyjątkowych zdolnościach trawienia celulozy opowiada PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog z SGGW.

Najpopularniejsze

  • 12.12.2025. Uczestnicy gali wręczenia nagród XXI edycji ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki, 12 bm. w Centrum Prasowym PAP w Warszawie. Spośród 24 finalistów wyłoniony został zwycięski naukowiec, animator, instytucja, zespół i przedstawiciel mediów, popularyzujący naukę. Kapituła wskazała także laureata nagrody głównej i dwóch wyróżnień. Konkurs Popularyzator Nauki organizowany jest przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej. PAP/Albert Zawada

    Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Rząd przyjął projekt ustawy dot. zapomóg dla doktorantów

  • Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

  • W piątek poznamy laureatów ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera