Wszystkożercy dostosowują swoją dietę do globalnych zmian środowiskowych - wynika z nowego badania, przeprowadzonego przez międzynarodowy zespół badaczy, m.in. z Polski. W ramach badań przeanalizowano próbki kości niedźwiedzi brunatnych z kolekcji muzealnych i paleontologicznych w całej Europie.
Rząd Portugalii Luisa Montenegro zatwierdził program ratowania ginącego gatunku wilka iberyjskiego (Canis lupus signatus). Wedle szacunków na obszarze Portugalii żyje ok. około 300 osobników, czyli 15 proc. całej populacji tego gatunku zamieszkującej Półwysep Iberyjski.
Eksperci ostrzegają, że prawie osiem tysięcy gatunków zwierząt jest zagrożonych w wyniku jednoczesnego działania ekstremalnych upałów i zmian w użytkowaniu gruntów. Wyginięcie grozi m.in. prawie dwóm tysiącom kręgowców.
Wielkim afrykańskim roślinożercom często brakuje soli, co zmusza zwierzęta do wędrówek poza w miarę bezpieczne rezerwaty – informuje „Nature Ecology & Evolution”.
Padły drób składowany nielegalnie na terenie ferm lub w ich pobliżu przyciąga wilki, zwiększając prawdopodobieństwo konfliktów drapieżników i ludzi - ostrzegają naukowcy. Dlatego zwracają uwagę na potrzebę pilnych kontroli hodowli przemysłowych.
Liczebność humbaków wzrosła z 10 tys. do 80 tys. – oceniają eksperci. Najważniejsze przyczyny to zakaz polowań i zdolność tych zwierząt do zmiany stylu odżywiania.
Międzynarodowe i portugalskie zespoły biologów prowadzące poszukiwania okazów motyla bielinka maderskiego (Pieris wollastoni) potwierdziły całkowite wyginięcie tego endemicznego gatunku.
Dzięki prymitywnemu przeciwstawnemu kciukowi i niedocenianemu intelektowi pandy wielkie potrafią używać kawałków bambusa do drapania się w trudniej dostępnych miejscach – informuje pismo „Current Biology”.
Orangutany nie są w stanie opanować właściwej dla swojego gatunku złożonej diety bez wiedzy kulturowej – ustalili naukowcy publikujący na łamach pisma „Nature Human Behaviour”.
Choć wielu uważa je za uciążliwe domowe owady, rybiki cukrowe należą do najstarszych stworzeń na Ziemi. O ich ewolucji, niezwykłej biologii, zaskakujących zachowaniach godowych i wyjątkowych zdolnościach trawienia celulozy opowiada PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog z SGGW.