Nadmiar jodu u matki może sprzyjać niedoczynności tarczycy u dziecka

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Przyjmowanie przez ciężarną kobietę nadmiernych ilości jodu w postaci suplementów sprzyja niedoczynnosci tarczycy u jej dziecka - informuje "The Journal of Pediatrics".

Wrodzona niedoczynność tarczycy (hipotyroidyzm), jak sama nazwa wskazuje, objawia się niedoborem hormonu tarczycy przy urodzeniu. Jeśli nie jest leczona, może prowadzić do zaburzeń rozwoju układu nerwowego i rozwoju umysłowego dzieci.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca kobietom ciężarnym codzienne przyjmowanie 200-300 mikrogramów jodu dziennie, aby utrzymać normalną produkcję hormonu tarczycy u płodu. US Institute of Medicine uważa 1100 mikrogramów za górną granice bepieczeństwa.

Zespół dr Kary Connelly opisał troje niemowląt z niedoborem hormonu tarczycy, których matki podczas ciąży i karmienia przyjmowały 12,5 mg jodu dziennie, czyli 11 razy więcej niż proponowana górna granica normy. Jod przedostaje się do organizmu nienarodzonego dziecka poprzez łożysko, zaś po urodzeniu - z mlekiem matki. U trojga badanych dzieci poziom jodu we krwi był 10-krotnie wyższy w porównaniu z kontrolną grupa zdrowych niemowląt.

Nadmiar jodu powoduje czasowe zahamowanie funkcjonowania tarczycy, co pozwala uniknąć nadmiaru hormonu tarczycy (efekt Wolffa-Chaikoffa). U dorosłych i starszych dzieci efekt ten po kilku dniach ustępuje, natomiast płody i niemowlęta nie wykształciły odpowiedniego mechanizmu, co przy przewlekłej ekspozycji na wysoką dawkę jodu narażą je na niedoczynność tarczycy z powodu nadmiaru jodu.

Źródłem dużych ilości jodu w diecie mogą być spożywane przez matkę suplementy, preparaty witaminowe oraz wodorosty. Według autorów badań, kobiety ciężarne powinny konsultować przyjmowanie dodatkowych dawek jodu ze swoim lekarzem prowadzącym. (PAP)

pmw/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera