Czy w diecie wegan i wegetarian znajduje się odpowiednio dużo jodu? Badacze z Krakowa poszukują ochotników i ochotniczek, którzy pomogą im to zbadać.
Naukowcy chcą lepiej poznać zależności między dietą roślinną a działaniem tarczycy m.in. poprzez ocenę podaży jodu.
Naukowcy szukają ochotników i ochotniczek, którzy chcieliby wziąć udział w badaniach w ramach projektu „Ocena podaży jodu w grupie osób stosujących dietę roślinną, z uwzględnieniem wybranych aspektów gospodarki tarczycowej i innych parametrów biochemicznych”.
Badania prowadzi Zakład Bromatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie i Oddział Kliniczny Endokrynologii, Endokrynologii Onkologicznej i Medycyny Nuklearnej w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.
Do badania mogą zgłosić się osoby w wieku 18-40 lat stosujące minimum przez 1 rok dietę wegańską, wegetariańską lub tradycyjną (bez świadomego wykluczania z codziennej diety jakiejś grupy produktów spożywczych).
Poszukiwane są osoby ogólnie zdrowe (nie mające chorób przewlekłych), niepalące papierosów, w tym elektronicznych. Powinny być to osoby, których masa ciała nie zmieniła się znacząco przez ostatnie 6 miesięcy. Badane osoby nie mogą być w ciąży ani w okresie laktacji (ani w ciągu roku od zakończenia ciąży lub laktacji).
Ochotnicy i ochotniczki powinni móc kilka razy pojawić się w Krakowie na badania, więc preferowane są osoby z tego miasta lub okolic.
Nauka w Polsce
lt/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.