chili | Nauka w Polsce
Fot. Fotolia

Pikantne potrawy sprzyjają rozwojowi demencji

Spożywanie dużych ilości przyprawy chili koreluje z pogorszeniem funkcji poznawczych, a w szczególności pamięci – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Trafił do szpitala... bo chili było za ostre

    34-letni uczestnik konkursu w jedzeniu ostrego chili trafił do szpitala z silnym bólem głowy, wywołanym skurczem naczyń krwionośnych. O przypadku informuje pismo „BMJ Case Reports”.

  • Na tropie chili w kuchni Majów

    Mieszkańcy Meksyku mogli wykorzystywać chili do produkcji pikantnych napojów już tysiące lat temu - informują naukowcy w PLOS ONE.

Najpopularniejsze

  • Komisja Wyborcza WUM: wybory rektora odbędą się 6 maja; obecny rektor zaniepokojony decyzją

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Rektor WUM polecił dezaktywację systemu teleinformatycznego do głosowania w wyborach nowego rektora

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.