Fot. Adobe Stock

Obfite śniadania zmniejszają głód, ale nie pomagają w utracie wagi

To, czy największy posiłek spożywa się wcześnie rano czy też późnym popołudniem, w żaden sposób na wpływa na to, jak organizm metabolizuje kalorie, a więc nie ułatwia chudnięcia - wynika z nowego badania opublikowanego w „Cell Metabolism”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Śniadania z rodzicami dają nastolatkom pozytywny obraz ciała

    Nastolatki, które spożywają śniadania z rodzicami częściej mają pozytywny obraz własnego ciała – informuje pismo „Social Work in Public Health”.

  • Fot. Fotolia

    Śniadania bogate w białko zapobiegają tyciu nastolatków

    Śniadania bogate w białko zapobiegają tyciu u nastolatków z nadwagą, poprawiają też metabolizm glukozy – wykazało badanie amerykańskich naukowców, które publikuje pismo “International Journal of Obesity”.

  • Fot. Fotolia

    Naukowcy tłumaczą, dlaczego jedzenie śniadań może zmniejszać ryzyko otyłości

    Jedzenie śniadań, zwłaszcza bogatych w białko zwiększa poziom dopaminy w mózgu w ciągu dnia, a przez to zmniejsza łaknienie, ryzyko objadania się oraz tycia – wskazuje badanie opublikowane na łamach pisma „Nutrition Journal”.

  • Fot. Fotolia

    Jedzenie śniadań i dobry sen zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

    Osoby, które regularnie jedzą śniadania rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 niż ludzie pomijający ten posiłek. Ryzyko choroby jest też niższe u tych, którzy się wysypiają – wynika z amerykańskich badań.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera