Śniadania bogate w białko zapobiegają tyciu u nastolatków z nadwagą, poprawiają też metabolizm glukozy – wykazało badanie amerykańskich naukowców, które publikuje pismo “International Journal of Obesity”.
Jak przypominają autorzy pracy, poprzednie badania wykazały, że w USA ok. 60 proc. młodych ludzi nawykowo nie jada śniadania nawet cztery razy w tygodniu.
Z badania HBSC, prowadzonego pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) m.in. w Polsce wynika, że w naszym kraju ok. 40 proc. nastolatków w wieku 11-15 lat nie jada śniadań przed wyjściem do szkoły. Tymczasem lekarze i dietetycy podkreślają, że regularne jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko tycia, sprzyja kreatywności, koncentracji uwagi, a przez to – przyczynia się do lepszych wyników w nauce.
Naukowcy z University of Missouri w Columbia (USA) pod kierunkiem dr Heather Leidy sprawdzali, czy zwiększenie zawartości białka w porannym posiłku może sprzyjać kontroli masy ciała i korzystnie wpłynąć na metabolizm u nastolatków z nadwagą. Swoje badanie przeprowadzili w grupie 28 zdrowych, ale ważących za dużo nastolatków niejadających śniadań 5-7 razy w tygodniu.
Podzielono ich na trzy grupy. Jedna przez 12 tygodni jadła codziennie wysokobiałkowe śniadanie (dostarczające 35 gram białka pochodzącego z jaj, produktów mlecznych oraz chudego mięsa), druga - śniadanie o standardowej zawartości białka (13 gram), a trzeciej pozwolono pomijać śniadania, tak jak dotychczas. Wartość kaloryczna każdego śniadania wynosiła 350 kcal. Przed rozpoczęciem badania i po jego zakończeniu naukowcy wykonali u każdej osoby 24-godzinny monitoring poziomu glukozy we krwi.
Wszyscy badani mieli codziennie zapisywać w dzienniczkach, co jedzą i piją, a także oceniać, jak silne uczucie głodu im towarzyszy. Na początku i po 12 tygodniach zważono ich i zmierzono zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.
„Nastolatki z grupy, która jadała wysokobiałkowe śniadania, zaczęły spożywać co dzień o 400 kcal mniej i traciły masę tłuszczową, podczas gdy u młodych ludzi, którzy jadali śniadania o standardowej zawartości białka lub wciąż pomijali śniadania odnotowano przyrost tkanki tłuszczowej” – komentuje dr Leidy.
W dodatku, u nastolatków, które jadły śniadania bogate w białko stwierdzono bardziej wyrównany poziom glukozy we krwi w ciągu dnia, w porównaniu z pozostałymi badanymi grupami. Dr Leidy przypomina, że duże wahania poziomu glukozy mają związek z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2, zwłaszcza u osób z nadwagą czy otyłością.
“Nawyki żywieniowe kształtują się u ludzi w wieku nastoletnim. Dlatego, jeśli jako nastolatki będziemy w stanie wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe, jak np. jedzenie śniadań, to prawdopodobnie będzie się to utrzymywać przez resztę naszego życia” – podsumowuje dr Leidy. (PAP)
jjj/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.