Identyfikacja bakterii jelitowych metabolizujących testosteron, a przez to mogących powodować jego niedobory, oraz mikrobów, które mogą odwracać ten niekorzystny proces to główne obszary badawcze projektu prowadzonego przez prof. Tomasza Janeczkę z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Przeszczep mikrobioty kałowej może poprawiać stan pacjentów po przeszczepie komórek macierzystych z powodu nowotworu – informuje „Nature Communications”.
Skład flory bakteryjnej w jamie ustnej może wpływać na zagrożenie demencją. Interwencje, takie jak stosowanie prebiotyków i odpowiedniej diety, w tym zawierającej azotany, mogą pomóc w opóźnianiu spadku zdolności poznawczych.
Sposób, w jaki analizujemy mikrobiom - niewidoczne społeczności bakterii zamieszkujące jelita - ma ogromny wpływ na identyfikację kluczowych mikroorganizmów dla danej choroby – wynika z badań przeprowadzonych przez polsko-estoński zespół, w składzie którego są naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Przeniesienie drobnoustrojów typowych dla zdrowego jelita (mikrobioty) do jelita osoby z chorobą Parkinsona może pomóc złagodzić objawy – informuje pismo „eClinicalMedicine”.
Mikrobiota jelitowa ludzi żyjących na terenach zurbanizowanych coraz bardziej ubożeje. Utrata kluczowych gatunków mikroorganizmów przyczynia się zaś do coraz częstszego występowania zaburzeń zdrowia metabolicznego wśród mieszkańców miast - informuje czasopismo „Science”.
Dieta może wspierać lub negatywnie wpływać na mikrobiotę jelitową. W tym drugim przypadku szybko zauważymy objawy nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale także naszego samopoczucia psychicznego - uważa dr Joanna Jurek, specjalistka z zakresu biomedycyny i immuno-żywienia człowieka.
Obecność określonych bakterii w różnych miejscach ludzkiego organizmu może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych - informuje pismo "Microbiome"
Z powodu niekompletnych baz danych analizy DNA wykorzystywane do badania mikrobiomu mogą dawać błędne wyniki – informuje pismo „PLOS ONE”.
Narażenie na zanieczyszczenia środowiska w okresie niemowlęcym zmienia mikrobiom jelitowy i może zwiększać ryzyko chorób – informuje pismo „Gut Microbes”.