Izrael/ Drożdże piwne wyizolowane z dzbana pamiętającego czasy starożytnego Goliata wkrótce w sprzedaży

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Interdyscyplinarny zespół badaczy, archeologów i piwowarów z Izraela po raz pierwszy wyizolował drożdże sprzed 5 tys. lat już w 2019 roku, ale teraz owoce tego odkrycia mają stać się dostępne dla miłośników złocistego napoju na całym świecie - pisze "Times of Israel".

Piwowarzy amatorzy wkrótce będą mogli podróżować w czasie, gdyż Muzeum Izraela i izraelski browar Shikma wprowadzają na rynek limitowaną partię, która będzie dostępna na rynku pod koniec roku - pisze w czwartek "Times of Israel".

Pomysł pojawił się po raz pierwszy podczas "nocy z prawdopodobnie zbyt dużą ilością alkoholu", kiedy piwowar Itai Gutman, który wcześniej był właścicielem browaru w Jerozolimie, a obecnie jest dyrektorem Primer's Yeast, firmy sprzedającej starożytne drożdże, zaczął wymieniać się pomysłami z profesorem Ronen Hazanem, mikrobiologiem z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.

Zaczęli oni dyskutować o tym, czy drożdże przylegające do wnętrza naczynia używanego do przechowywania piwa tysiące lat temu można by jeszcze wykorzystać do warzenia piwa.

Hazan skontaktował się z kilkoma znajomymi archeologami, którzy byli jeszcze bardziej podekscytowani tym pomysłem. Szybko wysłali oni do testów kilka starożytnych naczyń, które według nich były używane do przechowywania piwa i wina.

Korzystając z analizy pozostałości organicznych, naukowcy byli w stanie zidentyfikować cząsteczki organiczne, które przetrwały w matrycy ceramiki, w tym mikroorganizmy drożdżowe.

Drożdże, które będą dostępne w sprzedaży do końca roku, to szczep "PTS-900BCE" lub tzw. drożdże filistyńskie, które datuje się na 900 r. p.n.e., pochodzące z Tall as-Saf. Jest to miejsce, gdzie - jak sądzą naukowcy - znajdowało się starożytne Gat, w którym urodził się biblijny Goliat.

Reporter "Times of Israel", który próbował jednej z pierwszych odmian piwa warzonego przy użyciu starożytnych drożdży w 2019 r., powiedział wówczas, że było ono "lekko słodkie, z subtelnym posmakiem... i smakowało bananem i innymi owocami".

"Myślę, że wiele osób chciałoby wiedzieć, jaki jest smak piwa, które pił Goliat lub król Dawid" - powiedział profesor Hazan.

Pierwsza partia starożytnych drożdży dostępnych w sprzedaży pojawi się w grudniu.(PAP)

mma/ mms/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Australia/ Pierwszy w historii pingwin cesarski, który dotarł do Australii, wraca do Antarktyki

  • Fot. Adobe Stock

    Rosja/ Naukowcy odkryli tygryska szablozębnego sprzed 32 tys. lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera