Tłusta dieta szkodzi mózgowi

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Niezdrowe jedzenie w krótkim czasie wywołuje stany zapalne w strukturze mózgu zwanej podwzgórzem. To z kolei jeszcze bardziej zwiększa apetyt. O tym mechanizmie informuje zespół badaczy z Yale University (USA).

W badaniach na myszach karmionych według różnych diet, naukowcy odkryli, że duże ilości tłuszczu wywołują stany zapalne podwzgórza. Ta część mózgu odpowiada m.in. za kontrolę metabolizmu.

U zwierząt karmionych w taki sposób, do stanów zapalnych dochodziło już w ciągu trzech dni od zmiany diety na gorszą, czyli dużo wcześniej niż pojawiała się u nich nadwaga.

"Zaintrygował nas fakt, że te szybkie reakcje pojawiały się jeszcze przed zmianami w masie ciała. Chcieliśmy więc zrozumieć leżące u ich podstaw komórkowe mechanizmy” - opowiada kierująca eksperymentami prof. Sabrina Diano.

Po dokładniejszych badaniach, naukowcy zauważyli niekorzystne zmiany w komórkach mikrogleju, które chronią neurony i odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego środowiska ich życia. Między innymi regulują właśnie stany zapalne.

Reakcje te, jak się okazało, wynikały ze zmian w mitochondriach - strukturach, które wytwarzają niezbędną komórkom energię.

U zwierząt spożywających duże ilości tłuszczu, mitochondria komórek mikrogleju były mniejsze.

Tak zmienione komórki oddziaływały z kolei na neurony w sposób, który skłaniał zwierzęta do zjadania jeszcze większych porcji.

„Istnieją w mózgu specyficzne mechanizmy, które aktywują się przy ekspozycji na pewne pokarmy. Oto mechanizm, który może być istotny z punktu widzenia ewolucji. Jednak przy stałym dostępie do pokarmu bogatego w tłuszcz i węglowodany, jest on destrukcyjny” - podkreśla prof. Diano.

Jej zespół poszukuje też powiązań aktywacji mikrogleju z różnymi zaburzeniami, w tym z chorobą Alzheimera, na którą częściej zapadają właśnie osoby z otyłością.

Więcej informacji tutaj.

(PAP)

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera