Bogaty w azotany sok z buraków może poprawiać wydolność wysiłkową pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) - wykazały badania naukowców z Wake Forest University w USA , opublikowane w piśmie "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".
W badaniach wzięło udział 15 pacjentów z POChP (12 mężczyzn i 3 kobiety). Testy polegały
na ćwiczeniach na stacjonarnym rowerze treningowym, przy czym połowa osób 2,5 godziny
wcześniej piła około 85 gramów soku z buraków, a druga połowa napój śliwkowy
(zawierający podobną ilość węglowodanów, cukrów i tłuszczów, jednak nie zawierający
żadnych azotanów).
Osoby, które przed wysiłkiem spożywały sok z czerwonych buraków były w stanie ćwiczyć
dłużej oraz miały niższe ciśnienie tętnicze w czasie i po wysiłku.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc ogranicza przepływ powietrza przez drogi oddechowe,
powodując m.in. duszności, świszczący oddech i kaszel, które utrudniaja codzienną
egzystencję. Samo wejście po schodach sprawia, że chorzy mają problemy ze złapaniem
oddechu. W wyniku tego ograniczają czynności wysiłkowe, mniej się ruszają, a przez to
stopniowo tracą sprawność fizyczną.
"Jedną z korzyści płynących z ćwiczeń jest to, że pozytywne efekty motywują do kontynuacji.
Dlatego sok z buraków może przyczynić się do tego, że pacjenci z POChP będą bardziej
aktywni fizycznie i ich zdrowie ulegnie poprawie" - mówi autor badań Michael Berry,
dodając, że badania będą kontynuowane. (PAP)
koc/jjj/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.