Ponad 5 mln zł na współpracę nauki z biznesem

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Wdrożenie innowacyjnych usług badawczych w małych i średnich przedsiębiorstwach na Dolnym Śląsku to główny cel programu „Dolnośląski Bon na Innowację”. W ramach projektu przedsiębiorcy mogą ubiegać się o dotacje o łącznej wartości 5,4 mln zł.

Program „Dolnośląski Bon na Innowację” realizowany jest przez urząd marszałkowski i Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej.

Jak poinformował w piątek PAP Andrzej Charytoniuk z biura prasowego Politechniki Wrocławskiej, głównym celem projektu jest wsparcie współpracy instytutów naukowych z partnerami biznesowymi.

Małe i średnie przedsiębiorstwa z Dolnego Śląska, które wezmą udział w programie, otrzymają łącznie 300 bonów o wartości 18 tys. zł każdy. Te środki mają im pomóc w sfinansowaniu innowacyjnych usług badawczych bądź wdrożeniowych realizowanych przez jednostki naukowe.

„Każdy przedsiębiorca, chcący rozwinąć swój produkt lub ulepszyć posiadaną technologię, może aplikować o bon o wartości 18 tys. zł. Dodatkowo oferowana jest bezpłatna pomoc w identyfikacji potrzeb wdrożeniowych (audyt technologiczny) oraz w poszukiwaniu odpowiednich partnerów naukowych do współpracy” - podał Charytoniuk.

Przedsiębiorcy zainteresowaniu projektem mogą składać wnioski w siedzibie Wrocławskiego Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej.

PAP - Nauka w Polsce

pdo/ ls/ ura/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera