Dieta śródziemnomorska chroni dziąsła

Brytyjskie badanie pokazało, że osoby odżywiające się według tzw. diety śródziemnomorskiej rzadziej cierpią z powodu chorób dziąseł. Ryzyko podnosiło m.in. wysokie spożycie czerwonego mięsa.

Naukowcy z King’s College London zauważyli, że Brytyjczycy, którzy stosują tzw. dietę śródziemnomorską, mają zdrowsze dziąsła niż zwolennicy innych stylów żywienia.

W badaniu obejmujących 200 pacjentów szpitali stwierdzono, że szczególnie szkodziła duża ilość czerwonego mięsa. U osób niestosujących śródziemnomorskiej diety odkryto też wyższy poziom substancji związanych z zapaleniami – interleukiny 6 i białka C-reaktywnego.

Korzystnie działały natomiast m.in. rośliny strączkowe, warzywa, owoce, oliwa z oliwek.

Dieta śródziemnomorska znana jest z tego, że składa się głównie z owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zdrowych tłuszczów. Wiąże się ją z mniejszym ryzykiem rozwoju poważnych chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń neurodegeneracyjnych oraz niektórych nowotworów.

Jednocześnie istnieją solidne dowody na to, że sposób żywienia może wpływać na zdrowie człowieka poprzez oddziaływanie na układ odpornościowy i modulowanie stanu zapalnego. Zależy to od składu cząsteczek obecnych w żywności - makroskładników, mikroskładników oraz związków fitochemicznych.

Diety roślinne mogą zawierać więcej korzystnych cząsteczek powodujących obniżenie stanu zapalnego – wyjaśniają naukowcy.

- Nasze odkrycia sugerują, że zrównoważona dieta typu śródziemnomorskiego może potencjalnie zmniejszać choroby dziąseł oraz stan zapalny w całym organizmie – tłumaczy dr Giuseppe Mainas, autor pracy, która ukazała się w periodyku „Journal of Periodontology”.

„Zaobserwowaliśmy, że może istnieć związek między nasileniem choroby przyzębia, dietą, a stanem zapalnym. Te aspekty powinny być całościowo uwzględniane przy ocenie leczenia pacjentów z zapaleniem przyzębia. Nasze badania stanowią ważny punkt wyjścia, który może prowadzić do dalszych prac nad lepszym zrozumieniem zależności między spożywanymi pokarmami a chorobami dziąseł” – podkreśla.

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Naukowiec bada, jak „odkliknąć” w mózgu PTSD

  • Adobe Stock

    Ekspert: warto trenować zmysły smaku i zapachu; są kluczowe w codziennym funkcjonowaniu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera