Atlantyk liże lody Arktyki. A to ma wpływ na klimat

Badacze opisali kolejny, zaniedbywany dotąd czynnik, który jest skutkiem zmian klimatu i ocieplenia: to wody Atlantyku, które od spodu opóźniają zamarzanie i powodują ubytek pływającej pokrywy lodowej Arktyki. W badaniach, które ukazały się w "Science", uczestniczyła Polka.

  • Życie

    Oceania znów wyrusza w rejs

    W dwumiesięczną ekspedycję badawczą wyrusza statek naukowo-badawczy Instytutu Oceanologii PAN w Sopocie - Oceania. Naukowcy m.in. pobiorą próbki wody oraz osadów dennych i wykonają pomiary hydrologiczne czy meteorologiczne.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Ekspert: oglądanie memów to szybka nagroda dla naszego mózgu

  • Wybrano najlepsze spośród 731 zdjęć. Wyniki konkursu AstroCamera

  • Ekspertka: młodzi rozczarowani mediami społecznościowymi wybierają narzędzia AI

  • Nowe uzależnienia: problemowe inwestowanie w kryptowaluty coraz częściej przypomina hazard

  • Budowa nowej siedziby Stacji im. Arctowskiego wchodzi w kolejną fazę

  • Itaguyra occulta. Rekonstrukcji szkieletu dokonał Maurício Garcia. Autor ilustracji: Matheus Gadelha Fernandes. Grafikę publikujemy dzięki uprzejmości prof. Voltaire'a Paesa Neto.

    Silezaury były powszechne w triasie w Ameryce Południowej

  • USA/ Odwołany komitet ds. szczepień miał najniższy w historii poziom konfliktów interesów

  • Naukowcy wzywają do działań w związku z zanieczyszczeniem powietrza przez przemysł kosmiczny

  • Szkocja/ Liczba wyrzuconych ssaków morskich wzrosła o 200 proc. w ciągu ostatnich 30 lat

  • W. Brytania/ Odkryto nowy gatunek dinozaura z „żaglem” na grzbiecie

Adobe Stock

Dr Surała: co czwarty sportowiec ma poważne problemy ze snem

Monitorowanie snu sportowców wyczynowych jest stosunkowo nowym, zyskującym na popularności w ostatnich kilku latach procesem z wykorzystaniem najnowszych technologii. Jednym z naukowców, który zajmuje się tym tematem jest dr inż. Olga Surała z Instytutu Sportu - Państwowego Instytutu Badawczego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera