Fot. Adobe Stock

Poziom hormonu głodu wpływa na zdrowie serca i metabolizm

Stosowanie diety śródziemnomorskiej powoduje, że poranny poziom greliny, czyli hormonu głodu, jest wyższy, co z kolei poprawia metabolizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego – wynika z analizy opublikowanej przez „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Hormon głodu steruje również pamięcią

    Hormon odpowiedzialny za uczucie głodu – grelina – pełni ważną rolę w kontrolowaniu pamięci epizodycznej. Gdy jest go za mało, szczury zapominają, że już jadły – wynika z badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USA).

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: niedofinansowane szkolnictwo wyższe będzie dryfować

  • PAN ogłosiła Nagrodę Polskiej Akademii Nauk – od 2026 r., dla zwycięzcy 400 tys. zł

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • Rurka nerwowa z drukarki 3D pomoże odzyskać sprawność po urazie

  • Toruń/ Archeolog: przy Domu Mikołaja Kopernika odkryto jeden z najstarszych toruńskich domów z XIII wieku

  • Fot. Adobe Stock

    Wielu Norwegów boi się pracy

  • Mózg fanów piłki wpada w ekstremalną aktywność

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • Praca biurowa bez bólu

  • Sen chroni biegaczy przed kontuzjami

17.11.2025. Działania służb przy zniszczonym fragmencie torowiska na trasie Dęblin-Warszawa przy stacji kolejowej Mika, 17 bm. Premier Donald Tusk ogłosił, że doszło do aktu dywersji; eksplozja ładunku wybuchowego zniszczyła tor kolejowy. PAP/Wojtek Jargiło

Ekspertka o wojnie hybrydowej: my jesteśmy częścią systemu obronnego państwa

Wojna hybrydowa, podobnie jak terroryzm, polega na destabilizacji, wykorzystaniu strachu. To my, obywatele, poprzez naszą odporność na manipulację i strach, stanowimy najlepsze wsparcie dla bezpieczeństwa Polski i Europy - powiedziała PAP dr Paulina Piasecka z Collegium Civitas.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera