Adobe Stock

Wyższe spożycie masła wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością

Wyższe spożycie masła wiąże się z częstszymi zachorowaniami na poważne choroby, a nawet ze zwiększoną śmiertelnością, podczas gdy wyższe spożycie olejów roślinnych - z niższą śmiertelnością – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

    Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo „Nutrients”.

  • 26.02.2025. PAP/Marian Zubrzycki
    Zdrowie

    Dietetyczka: w tłusty czwartek lepiej kupić pączki w piekarni niż w markecie

    Pączek pączkowi nierówny – te z dobrej piekarni mają lepszy skład niż marketowe odpowiedniki, które często zawierają sztuczne dodatki i utwardzone tłuszcze - powiedziała dietetyczka kliniczna Katarzyna Lisiecka. Dietetycy podkreślają, żeby w tłusty czwartek świadomie wybierać pączki.

  • 25.02.2025. Prezentacja opracowanych przez naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego pączków z paprykarzem uniwersyteckim - produktem wytworzonym w oparciu o oryginalną recepturę paprykarza szczecińskiego, 25 bm. w Szczecinie. Innowacja stanowi alternatywę dla tradycyjnych pączków przed Tłustym Czwartkiem. PAP/Marcin Bielecki
    Technologia

    Szczecin/ Paprypączki z uniwersytetu technologicznego - pączki z paprykarzem

    Recepturę paprypączków przygotowali pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Wytrawny pączek nadziany paprykarzem ma łączyć tradycję z innowacyjnością.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Aspartam spowodował u myszy uszkodzenia naczyń

    Jeden z najpowszechniej stosowanych sztucznych słodzików – aspartam powodował u myszy zapalenia naczyń i odkładanie się w nich groźnej blaszki. Naukowcy obwiniają insulinę wydzielającą się pod wpływem słodkiego smaku i stany zapalne.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Analiza DNA stolca źródłem bardziej wiarygodnych informacji o diecie

    Analiza DNA kału może dostarczyć pełniejszych i bardziej wiarygodnych informacji o diecie niż dzienniki, wywiady czy kwestionariusze – informuje pismo „Nature Metabolism”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Składnik brokułu może chronić przed cukrzycą

    Obecny w brokułach sulforafan może pomagać w stabilizacji poziomu glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym – wskazało pilotażowe badanie. Substancji tej najwięcej jest w kiełkach.

  • 17.02.2025. Prezydentka Kielc Agata Wojda (2L), astronauta projektowy ESA dr Sławosz Uznański-Wiśniewski (na ekranie) oraz właścicielka firmy LYOFOOD Laura Godek (L) podczas konferencji prasowej „Misja pierogi: z Kielc do Kosmosu” w Poczytalni Na dVoRcu w Kielcach, 17 bm. Wyprodukowane w Kielcach liofilizowane pierogi, przygotowane wg receptury Mateusza Gesslera, polecą na Międzynarodową Stację Kosmiczną. (pp/amb) PAP/Piotr Polak
    Technologia

    Kielce/ Liofilizowane pierogi na orbicie; tradycyjna polska potrawa trafi na ISS

    Liofilizowane pierogi będą częścią „kosmicznego” menu polskiej misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), z udziałem astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Proces produkcji żywności trwał kilka miesięcy i wymagał dostosowania tradycyjnych przepisów do warunków panujących w przestrzeni kosmicznej.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ryż - suplement diety

    Dzięki edycji genów chińscy naukowcy opracowali ryż wytwarzający koenzym CoQ10, związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia człowieka – informuje pismo „Cell”.

  • Źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspertka: naturalne afrodyzjaki wspierają poziom testosteronu i zdrowie seksualne

    Przy okazji walentynek warto odkryć naturalne afrodyzjaki, które wspierają równowagę hormonalną i poziom testosteronu - podkreśliła dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma–Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Miód, arbuz, imbir czy owoce morza to tylko niektóre z produktów, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie seksualne.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    NASK: w modelach językowych PLLuM stawiamy na bezpieczeństwo i potrzeby polskich użytkowników

  • A jednak się kręci! DNA obraca się dzięki wspólnej pracy komórkowych silniczków

  • Mistrzostwo świata w neutrinach: rekordowy błysk z kosmosu na dnie morza

  • Wiceministra nauki o ustawie o PAN: nie chcemy kolejnej burzy

  • Ceramiczne figurki odkryli polscy archeolodzy na szczycie piramidy w Salwadorze

  • Fot. Adobe Stock

    Dieta szerszeni azjatyckich obejmuje kilkaset gatunków zwierząt

  • USA/ Naukowcy stworzyli włochate myszy; ich zdaniem to krok do przywrócenia mamuta włochatego

  • Eksperci: są sposoby na ograniczenia kumulacji mikroplastiku w naszym ciele

  • Francja/ Start rakiety Ariane-6 został przeniesiony ze względu na "anomalię na Ziemi"

  • Badania: ćwiczenia chronią przed lękiem, depresją i demencją, są równie skuteczne jak leki

Fot. Adobe Stock

Badanie: polska rolniczka jest wykształcona, zaangażowana i dumna ze swojego zawodu

Ma wyższe wykształcenie, jest zaangażowana w życie społeczne i polityczne, czuje się współodpowiedzialna za gospodarstwo i jest dumna ze swojego zawodu – taki obraz współczesnej polskiej rolniczki wyłania się z najnowszych badań Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN i Fundacji Agro Woman.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera