Fot. Adobe Stock

Ryzykowny smak słodkich przekąsek

Substancje, dzięki którym czekolada jest smaczna, w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

  • Warszawa, 16.01.2020. Słodycze - batoniki, wafelki, czekolada z orzechami. PAP/Andrzej Lange , (al/awol)
    Świat

    Słodycze zmieniają nasze mózgi

    Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

    Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii. To dlatego niektórzy z nas są bardziej podatki na widok apetycznego jedzenia, a w efekcie - na rozwój otyłości.

  • adobeStock
    Świat

    Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni

    Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta wpływa na odczuwanie słodyczy

    Dieta bogata w cukier zmniejsza odczuwanie smaku słodkiego – wynika z przeprowadzonych na muszkach owocowych badań o których informuje pismo “Cell Reports”.

  • Świat

    Za słabość do słodyczy odpowiada wątroba

    Osoby posiadające określony wariant genu sterującego wydzielaniem hormonu FGF21 w wątrobie mają większą skłonność do sięgania po słodkie przekąski – czytamy na łamach „Cell Metabolism”.

Najpopularniejsze

  • Fot. SpaceX

    Załoga misji Ax-4 z Polakiem wróciła we wtorek na Ziemię

  • Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Wielkopolskie/ Zaprezentowano unikatowe wyobrażenie twarzy odkryte na elemencie wałów grodu lednickiego

  • Teorie spiskowe o ISS i lądowaniu na Księżycu nie znikają mimo dowodów naukowych

  • Fot. Adobe Stock

    Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Badanie: zwiększenie aktywności fizycznej w jakimkolwiek wieku może wydłużać życie

  • USA/ Trump ogłosił, że tymczasowo na czele NASA stanie minister transportu

  • Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • Nowy pomysł na walkę z boreliozą - zatrzymać bakterie jeszcze w ciele kleszcza

07.07.2025 PAP/Albert Zawada

Prof. Bulik: sukcesem misji IGNIS – brak niespodzianek

Ogromnym sukcesem misji IGNIS jest fakt, że przebiegła bezpiecznie i bez żadnych niespodzianek – ocenił w rozmowie z PAP prof. Tomasz Bulik, astronom z Uniwersytetu Warszawskiego. Dodał, że misja wysyła ważny sygnał do społeczeństwa: inwestowanie w naukę ma kluczowe znaczenie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera