Fot. Adobe Stock

Ryzykowny smak słodkich przekąsek

Substancje, dzięki którym czekolada jest smaczna, w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

  • Warszawa, 16.01.2020. Słodycze - batoniki, wafelki, czekolada z orzechami. PAP/Andrzej Lange , (al/awol)
    Świat

    Słodycze zmieniają nasze mózgi

    Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

    Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii. To dlatego niektórzy z nas są bardziej podatki na widok apetycznego jedzenia, a w efekcie - na rozwój otyłości.

  • adobeStock
    Świat

    Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni

    Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta wpływa na odczuwanie słodyczy

    Dieta bogata w cukier zmniejsza odczuwanie smaku słodkiego – wynika z przeprowadzonych na muszkach owocowych badań o których informuje pismo “Cell Reports”.

  • Świat

    Za słabość do słodyczy odpowiada wątroba

    Osoby posiadające określony wariant genu sterującego wydzielaniem hormonu FGF21 w wątrobie mają większą skłonność do sięgania po słodkie przekąski – czytamy na łamach „Cell Metabolism”.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Radioaktywny pluton się nie ukryje. Naukowcy znajdują go nawet na lodowcach

  • Ekspertka: ciepły grudzień to większe ryzyko przeniesienia kleszcza wraz z choinką

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

Fot. Adobe Stock

Prof. Jankowski: nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pracy serca i zatrzymania krążenia

Jedna lub dwie lampki wina w święta lub w sylwestra nie zaszkodzą, ale nadużywanie alkoholu, szczególnie mocnego, może doprowadzić do groźnych zaburzeń pracy serca, a nawet do nagłego zatrzymania krążenia - ostrzega w rozmowie z PAP kardiolog z Warszawy prof. Piotr Jankowski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera