Ministerstwo Edukacji i Nauki

01.12.2021
PL EN
23.11.2020 aktualizacja 23.11.2020

Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni

adobeStock adobeStock

Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.

Naukowcy z Uniwersytetu Rovira i Virgili w Tarragonie (Hiszpania) obserwowali samce myszy, z których część spożywała przetworzony pokarm o wysokiej zawartości cukru, a pozostała część pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu. Po sześciu tygodniach badacze porównali odsetek adipocytów (komórek tkanki tłuszczowej) w tkance mięśniowej gryzoni oraz neurotransmisję w mięśniach szkieletowych.

U myszy spożywających pokarm o wysokiej zawartości cukru występowało więcej adipocytów w tkance mięśniowej niż w grupie kontrolnej spożywającej zbilansowaną karmę oraz u myszy spożywających pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu. W obu grupach występował jednak podwyższony poziom neurotransmisji w mięśniach przez kilka tygodni po zakończeniu eksperymentalnej diety. Sugeruje to, że wysoko przetworzone i wysokokaloryczne pokarmy mogą prowadzić do zwiększenia poziomu czynników prozapalnych i występowania bólu mięśni.

„Bóle mięśniowo-szkieletowe u osób otyłych przypisywano dotychczas głównie nadmiernemu obciążeniu i osłabieniu stawów. Te wyniki wskazują, że ból może być niezależny od obciążenia i związany z pobudliwością nerwową tkanki mięśniowej” – komentują autorzy publikacji.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2021