Fot. Adobe Stock

Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.

  • Człowiek

    Badacze z SGGW uczą Tanzańczyków produkcji sera

    Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nauczyli mieszkańców tanzańskiego Tengeru technologii wytwarzania serów. Wyrób nazwany Tangaru cheese powstał z połączenia technologii produkcji sera tylżyckiego i oscypka.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Radioaktywny pluton się nie ukryje. Naukowcy znajdują go nawet na lodowcach

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

  • Chemikalia w tworzywach sztucznych mogą mieć związek z setkami tysięcy zgonów na całym świecie

  • Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

Fot. Adobe Stock

Prof. Jankowski: nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pracy serca i zatrzymania krążenia

Jedna lub dwie lampki wina w święta lub w sylwestra nie zaszkodzą, ale nadużywanie alkoholu, szczególnie mocnego, może doprowadzić do groźnych zaburzeń pracy serca, a nawet do nagłego zatrzymania krążenia - ostrzega w rozmowie z PAP kardiolog z Warszawy prof. Piotr Jankowski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera