Rekonesans na stanowisku QB 6, gdzie znaleziono pozostałości okrągłej budowli wieżowej z białego wapienia (Fot. CAŚ UW/ Agnieszka Szymczak)

Oman/Pozostałości po metalurgii miedzi odkryli polscy archeolodzy

Pozostałości po długotrwałej działalności związanej z przetwarzaniem rud miedzi, narzędzia kamienne i fragmenty pieców służących do wytopu miedzi odkryli polscy archeolodzy w Omanie. Badania w tym regionie będą kontynuowane, zaplanowano je na grudzień - informuje Naukę w Polsce CAŚ UW.

  • źródło: Fotolia
    Kosmos

    SatRevolution, na zamówienie Omanu, zbuduje satelitę, który poleci w kosmos

    Polska firma, na zamówienie Omanu, zaprojektuje i zbuduje satelitę, który poleci w kosmos - poinformował PAP prezes SatRevolution Grzegorz Zwoliński.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera