Chemia to nie wszystko, połączenie narzędzi analitycznych z algorytmami umożliwiło skuteczniejszą detekcję potasu nawet w skomplikowanych próbkach zawierających wiele związków chemicznych. A wszystko w niewielkim układzie wielkości strzykawki. Fot. Grzegorz Krzyżewski.

Prostszy pomiar poziomu potasu dzięki polskim czujnikom

Niedrogie, szybko działające jonoselektywne elektrody strzykawkowe do ilościowego oznaczania poziomu potasu w produktach spożywczych i suplementach diety opracowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk pod kierownictwem prof. Emilii Witkowskiej Nery.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wyczerpują się zasoby potasu w glebie

    Niedobór potasu w glebach uprawnych to mało znane, ale potencjalnie znaczące zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego - zauważają naukowcy na łamach pisma "Nature Food".

  • Potas w diecie zapobiega udarom u kobiet

    Panie po menopauzie, które spożywają produkty zawierające potas, są w mniejszym stopniu narażone na udar i zgon z jego powodu - wynika z badań opublikowanym w piśmie "Stroke", wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • “Kurczak” uzyskany w bioreaktorze HFB  Fot. Shoji Takeuchi, The University of Tokyo

    Kurczaka w kawałkach, o teksturze mięsa, można hodować w laboratorium

  • Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

  • ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera