Wina używano już pięć tys. lat temu podczas rytualnych ceremonii
Już pięć tys. lat temu używano wina podczas rytualnych ceremonii. Działo się to w kolebce uprawy winorośli, w Gruzji – informuje serwis ScienceDaily.
Badania prowadzili archeolodzy z Muzeum Gruzińskiego w Tbilisi (Gruzja) oraz z Uniwersytetu Ca\' Foscari w Wenecji (Włochy) na stanowisku archeologicznym Aradetis Orgora, położonym 100 km na zacód od Tbilisi.
Archeolodzy odkryli gliniane naczynie w kształcie zwierząt, używane podczas ceremonii religijnych. W środku znaleziono śladowe ilości pyłku winorośli.
Naczynie ma kształt zwierzęcego tułowia z trzema niewielkimi stopami. Na grzbiecie znajduje się otwór do nalewania wina. Głowa uległa zniszczeniu. Wraz z innym glinianym naczyniem znajdowało się ono na prostokątnej posadzce o zaokrąglonych rogach. Prawdopodobnie jest to podłoga świątyni.
Datowanie metodą radiowęglową pozwala stwierdzić, że naczynia pochodzą z lat 3000-2900 p.n.e. Jak podkreślają archeolodzy, zoomorficzne naczynia są wyjątkiem w tym regionie.
Z analiz wynika, że w naczyniu znajdują się ziarenka pyłku winorośli (Vitis vinifera), co oznacza, iż wino odgrywało ważną rolę z społeczności Kura-Araxes, która zamieszkiwała te tereny.
Jak wyjaśnia kierowniczka badań, Elena Rova z Uniwersytetu Ca\' Foscari, kontekst archeologiczny znaleziska sugeruje, że wino było wylewane z naczyń na podłogę jako ofiara płynna (libacja) dla bogów oraz spożywane przez uczestników ceremonii.
Z badań archeologicznych wynika, że winna latorośl uprawiana była w Gruzji od czasów neolitycznych. Sprzyjają temu warunki klimatyczne, wynikające m.in. z osłonięcia kraju od północy przez Kaukaz.(PAP)
krx/zan/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.