Fot. Adobe Stock

Wino nie chroni przed rakiem

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wręcz może podwyższać zagrożenie.

  • Adobe Stock
    Świat

    Produkty bogate we flawonoidy zmniejszają ryzyko demencji

    Produkty bogate we flawonoidy – szczególnie owoce jagodowe, herbata i czerwone wino - zmniejszają zagrożenie demencją, potwierdzili naukowcy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Hiszpania/ Najstarsze na świecie wino w postaci płynnej odnaleziono w rzymskim grobowcu

    W rzymskim grobowcu sprzed 2000 lat, znajdującym się w Carmonie na południu Hiszpanii, odnaleziono naczynie zawierające najstarsze wino w postaci płynnej – poinformowali naukowcy z Uniwersytetu w Kordobie. Z analizy chemicznej wynika, że jest to wino białe.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Sztuczna inteligencja rozpoznaje rodowód wina

    Sztuczna inteligencja potrafi ze 100-proc. dokładnością stwierdzić, z którego chateau pochodzą wina Bordeaux – informuje pismo „Communications Chemistry”.

  • Wino w starożytnym Sudanie, mat. prasowe

    „Wino w starożytnym Sudanie” – archeologiczna wystawa w Gdańsku

    Historia uprawy winnej latorośli i wytwarzania wina w Sudanie (starożytnej Nubii) sięga II wieku p.n.e. Tematowi temu poświęcono wystawę czasową, zorganizowaną w gdańskim Spichlerzu „Błękitny Baranek”. Do 12 czerwca miłośnicy historii starożynej oraz wina mogą tam poznać m.in. konstrukcję nubijskich tłoczni wina, sposób produkowania amfor i zasięg handlu winem od II wieku p.n.e. - do średniowiecza.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Włochy/ Rozpoczęło się winobranie w rejonie wykopalisk w Pompejach

    Na terenie parku archeologicznego w Pompejach na południu Włoch po raz dwudziesty rozpoczęło się winobranie. Produkcja tamtejszego wina to efekt skrupulatnych badań naukowych nad roślinami oraz starożytnymi pompejańskimi metodami uprawy winorośli.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Wino Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie docenione znakiem jakości

    W winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie studenci uczą się zasad uprawy winorośli i produkcji wina - białego oraz czerwonego. Prowadzone tu badania naukowe dotyczą m.in. uprawy winogron bez stosowania herbicydów. Winnica ta otrzymała znak jakości Spichlerza Koronnego.

  • Warszawa, 02.08.2017. Wino czerwone w kieliszku.  (jt/am) PAP/Jacek Turczyk
    Świat

    Składnik czerwonego wina pomaga się odstresować

    Resweratrol – substancja występująca w winogronach i czerwonym winie – blokuje ekspresję enzymu powiązanego z kontrolowaniem stresu w mózgu – wynika z badania opublikowanego na łamach „Neuropharmacology”.

  • Fot. Fotolia

    Ekonomista: klimat sprzyja produkcji polskich win

    Wina produkowano w Polsce już tysiąc lat temu. Klimat sprzyja winiarstwu także teraz, dlatego polscy naukowcy poświęcają liczne badania uprawom winorośli tak, aby były one ekologiczne i opłacalne - mówi dr hab. Mariusz Maciejczak z SGGW w Warszawie.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektóre wina są cierpkie

    Koneserzy win potrafią z łatwością odróżnić czerwone wytrawne wino cabernet sauvignon od bardziej owocowego pinot noir. Cierpkość wina łączono od dawna z taninami, ale jak działają w ustach te cząsteczki – do tej pory nie wiedziano. Okazuje się, że chodzi o ich strukturę, koncentrację i oddziaływanie m.in. ze śliną.

Najpopularniejsze

  • Rekonstrukcja życia Paradoxophidion richardoweni z późnego eocenu (37 milionów lat temu) w Anglii. Grafika: Jaime Chirinos, z arch. Georgiosa Georgalisa.

    Nowy gatunek węża sprzed 37 mln rzuca światło na wczesną ewolucję „zaawansowanych węży”

  • Naukowcy udowodnili istnienie tetrakwarków

  • Naukowiec: średniowieczna trójpolówka dała Europie rekordową bioróżnorodność

  • Bakteriofagi w walce z superbakteriami - nowa broń przeciw antybiotykooporności

  • Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

  • Fot. Adobe Stock

    WHO ostrzega przed niedoborem leku przeciwko otyłości

  • Ukryty kryzys HIV w Europie

  • Prof. Rydzewska: choroby zapalne jelit coraz bardziej powszechne, głównie wśród młodych

  • Mikroplastik to doskonałe miejsce dla groźnych bakterii

  • Powszechnie stosowany olej sprzyja otyłości

Katowice, 07.12.2025. Astronauta projektowy ESA Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas spotkania w ramach 9. Śląskiego Festiwalu Nauki. Fot. PAP/Jarek Praszkiewicz

Uznański-Wiśniewski: lokalizacja ośrodka ESA to sprawa wtórna, najważniejszy plan jego powstania

Lokalizacja ośrodka Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), który ma powstać w Polsce, to kwestia wtórna; najważniejsze jest stworzenie planu jego powstania – podkreślił astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas niedzielnego briefingu w trakcie 9. Śląskiego Festiwalu Nauki w Katowicach.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera