Badanie z udziałem ponad 400 ochotników sugeruje, że częste sięganie po owoce poprawia działanie intelektu i pomaga się uchronić przed depresją. Z kolei ubogie w składniki odżywcze, pikantne przekąski takie jak chipsy "szkodzą umysłowi".
Zespół z Aston University, na łamach „British Journal of Nutrition” wskazuje na kolejny powód, aby jeść owoce.
Badacze przeprowadzili ankiety wśród 428 brytyjskich, dorosłych ochotników, aby sprawdzić wpływ owoców, warzyw oraz słabej jakości przekąsek na zdrowie psychiczne. Po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, ogólny stan zdrowia czy ilość zażywanego ruchu, zauważyli, że zarówno bogate w składniki odżywcze owoce, jak i mało wartościowe przekąski wpływają na psychikę. Nie znaleźli jednak bezpośrednich powiązań z jedzeniem warzyw.
Oczywiście owoce i np. chipsy nie działają tak samo. Osoby, które często sięgało po uznawane zwykle za niezdrowe, pikantne przekąski, częściej doświadczały kłopotów z funkcjonowaniem intelektu. Jako przykłady takich zaburzeń naukowcy wymieniają zapominanie, gdzie odłożyło się jakiś przedmiot, albo po co przyszło się do danego pomieszczenia, czy też kłopoty z przypomnieniem sobie jakiegoś słowa.
Osoby takie częściej też doświadczały objawów stresu, lęków i depresji.
Z kolei im częściej ktoś jadł owoce, tym rzadziej cierpiał z powodu pogorszonego nastroju. Bardziej się przy tym liczyła częstotliwość sięgania po nie, niż ogólna ich ilość zjadana w ciągu tygodnia.
Naukowcy nie znaleźli zarazem zależności między spożyciem owoców, warzyw, a także słodkich przekąsek z opisanymi wyżej zaburzeniami pamięci.
„Niewiele wiadomo na temat wpływu diety na zdrowie psychiczne i samopoczucie. Choć nie sprawdzaliśmy bezpośrednio zależności przyczynowo-skutkowych, uzyskane wyniki mogą sugerować, że częste sięganie po mało wartościowe, pikantne przekąski może nasilać codzienne zaburzenia pracy intelektu, co w konsekwencji może szkodzić psychicznemu zdrowiu” - mówi główna autorka badania Nicola-Jayne Tuck.
„Inne badania wskazały na zależność między jedzeniem owoców i warzyw oraz zdrowiem psychicznym, ale niewiele z nich przyglądało się oddzielnie owocom i warzywom. Jeszcze mniej osobno oceniało ilość i częstość ich konsumpcji” - podkreśla badaczka.
Naukowcy wyjaśniają, że zarówno owoce jak i warzywa obfitują w niezbędne mikroskładniki, które promują zdrowie mózgu, ale substancje te mogą ulegać rozkładowi w trakcie gotowania.
Tymczasem to właśnie owoce zjada się najczęściej na surowo.
„Możliwe, że zmiana przekąsek może być naprawdę prostym sposobem na poprawę naszego stanu psychicznego” - mówi ekspertka. - „Z pewnością warto spróbować nawyku sięgania do miski z owocami”.
Oczywiście, zawsze dobrze jest też zachować umiar. (PAP)
Marek Matacz
mat/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.