Spożycie soli wpływa na przepływ krwi w mózgu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Pod wpływem spożycia soli zmniejsza się przepływ krwi w podwzgórzu, części mózgu regulującej m.in. głód, pragnienie, temperaturę ciała czy funkcje rozrodcze – informują naukowcy z Georgia State University. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Cell Reports”.

„Zdecydowaliśmy się zbadać wpływ soli, gdyż nasz organizm musi ściśle kontrolować jej poziom. Posiadamy nawet wyspecjalizowane komórki wykrywające poziom sodu we krwi. Gdy zjemy coś słonego, nasz mózg aktywuje serię mechanizmów kompensacyjnych, przywracających poziom sodu do niższego poziomu” – mówi jeden z autorów analizy (DOI: 10.1016/j.celrep.2021.109925) dr Javier Stern.

Dzieje się to m.in. poprzez aktywację neuronów powodujących wydzielanie wazopresyny, hormonu antydiuretycznego, odgrywającego kluczową rolę w regulowaniu poziomu soli.

Zazwyczaj aktywacja neuronów w danym obszarze mózgu powoduje szybkie zwiększenie przepływu krwi. Naukowcy zaobserwowali jednak, że aktywacja komórek nerwowych podwzgórza przez sól powodowała zmniejszenie przepływu krwi w tej części mózgu.

„Jeśli spożywamy dużo soli, poziom sodu w naszym organizmie pozostaje podniesiony przez dłuższy czas. Sądzimy, że zaobserwowane miejscowe niedotlenienie jest mechanizmem, który wzmacnia zdolność neuronów do odpowiedzi na stałą stymulację przez sód i pozwala im być aktywnymi przez dłuższy czas” – komentuje dr Stern.

„Około 50-60 proc. przypadków nadciśnienia tętniczego ma związek z nadmierną konsumpcją soli. Jeśli regularnie przyjmujemy duże ilości soli, w naszym mózgu następuje hiperaktywacja neuronów wazopresynowych, co może prowadzić do niedotlenienia i uszkodzeń tkanek. Lepsze zrozumienie tego procesu mogłoby pomóc opracować nowe metody regulowania aktywacji neuronów przez sól, a co za tym idzie korzystnie wpłynąć na zdrowie wielu osób, u których nadciśnienie ma związek ze spożyciem soli” – podsumowują badacze.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera