Mleko matki zaszczepionej przeciw SARS-CoV-2 posiada przeciwciała chroniące przed COVID-19

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

W mleku karmiących matek, które zaszczepiły się przeciw SARS-CoV-2, jest obecna spora ilość przeciwciał, które mogą uchronić dziecko przed chorobą – potwierdziły to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Florydy. Wyniki zostały opublikowane w „Breastfeeding Medicine”.

„Obecność przeciwciał w mleku karmiących matek sugeruje, że zaszczepione mogą przekazywać odporność swojemu dziecku. Pracujemy, by to potwierdzić w kolejnych badaniach” – powiedział jeden z autorów badania, dr Joseph Larkin, mikrobiolog z Uniwersytetu Florydzkiego.

Dzieci rodzą się ze słabo rozwiniętym systemem odpornościowym, dlatego walka z infekcjami jest dla nich trudna. Ich organizmy są też zbyt niedojrzałe, by odpowiednio zareagować na szczepionki – przypomina prof. Josef Neu – jeden ze współautorów badania, z Wydziału Pediatrii i Neonatologii Uniwersytetu Florydzkiego.

W trakcie tego wrażliwego okresu życia niemowlaka, matka - poprzez karmienie - przekazuje mu tzw. „odporność bierną” – wyjaśnia prof. Neu.

„Pomyślmy o mleku matki jak o pudełku z narzędziami, przy użyciu których niemowlak przygotowuje się na dorosłe życie. Szczepionka dokłada kolejne narzędzie – ma potencjał, by ochronić dziecko przed zachorowaniem na COVID-19” – powiedział Neu. – „Wyniki naszych badań w mocny sposób sugerują, że szczepienie może pomóc zarówno matce, jak i dziecku”.

Badanie zostało przeprowadzone między grudniem 2020 a marcem 2021, kiedy szczepionki firmy Pfizer i Moderny były dostępne dla pracowników ochrony zdrowia.

Na potrzeby badania naukowcy zrekrutowali 21 karmiących pracownic ochrony zdrowia, które nigdy wcześniej nie chorowały na COVID-19. Prowadzący badanie pobierali mleko karmiących matek trzy razy – przed szczepieniem, po pierwszej i po drugiej dawce szczepionki.

„Po drugiej dawce szczepionki zobaczyliśmy zdecydowaną odpowiedź systemu odpornościowego – zarówno we krwi, jak i w mleku – około stukrotny wzrost przeciwciał w porównaniu do sytuacji przed szczepieniem” – relacjonuje Lauren Stafford, doktorantka z laboratorium Larkin.

Szczepienie matek, by ochronić dziecko, nie jest niczym nowym – zaznacza Vivian Valcarce, lekarz pediatria z Uniwersytetu Florydzkiego i jeden z autorów badania. „Tradycyjnie szczepimy kobiety w ciąży przeciwko grypie, bo wiemy, że może ona spowodować poważną chorobę dziecka. Może ono też złapać COVID-19, więc rutynowe szczepienia matek przeciwko SARS-CoV-2 to coś, czego spodziewam się w przyszłości” – powiedział.

Mając na uwadze taki scenariusz naukowcy kontynuują badania. Chcą się dowiedzieć więcej o procesie, w ramach którego dziecko jest chronione dzięki spożywaniu mleka matki z przeciwciałami przeciw SARS-CoV-2.

„Chcielibyśmy się dowiedzieć, czy dzieci, które spożywają mleko matki z przeciwciałami, potrafią wytworzyć swoją własną odporność przeciw COVID-19” – powiedziała Larkin. – „Dodatkowo chcielibyśmy się dowiedzieć więcej o samych przeciwciałach – jak długo utrzymują się w mleku matki i jak efektywnie neutralizują wirusa” – uzasadniła.

Naukowcy przyznają, że ciekawi ich, czy mleko zaszczepionych matek może być wykorzystywane w innych procesach terapeutycznych.

„Ciągle tak dużo uczymy się o potencjale mleka karmiących matek – to fascynujące nie tylko dla naukowców” – powiedziała Lauren Stafford.

„Nie możemy się doczekać wyników innych symulacji prowadzonych na świecie z wykorzystaniem mleka kobiecego, w którym są obecne przeciwciała po zaszczepieniu. W ten sposób wyniki naszych badań zostaną wzmocnione o kolejne dowody” – cieszy się prof. Neu.

Fundatorem badania na Uniwersytecie Florydzkim jest Children’s Miracle Network.

uka/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera