Nasiona wiedzą, kiedy kiełkować

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Mechanizm, który decyduje o momencie kiełkowania nasion – opisują naukowcy na łamach naukowego periodyku „Cell”.

Suche nasiona roślin potrafią leżeć uśpione przez długie lata – u niektórych gatunków nawet tysiące lat – zanim dostępność wody i inne czynniki włączą mechanizm kiełkowania. Zdolność oczekiwania na optymalne warunki chroni nasiono od niepożądanego stresu środowiskowego. Jest to o tyle ważne, że kiedy proces się zacznie, nie można go już cofnąć.

Mechanizm, który sprawia, że nasiono zaczyna reagować na obecność wody i innych sprzyjających czynników, pozostawał dotąd nieznany. Wyjaśniają go najnowsze badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych.

Odkryli oni białko, które odgrywa kluczową rolę we „włączaniu” kiełkowania w nasionach. Powstrzymuje ono kiełkowanie, kiedy warunki otoczenia nie są korzystne, a kiedy są dobre – uruchamia kiełkowanie.

Badacze zastosowali szereg fizjologicznych i molekularnych technik badawczych, w końcu udało im się zidentyfikować białko, które nazwali FLOE1.

„Mimo że wiele nasion jest niezwykle twardych, to jednak jest to faza życia roślin, w której są one najbardziej wrażliwe, ponieważ kiełkowanie musi zajść precyzyjnie, żeby szanse na przetrwanie były jak największe” – opisuje Yanniv Dorone z Carnegie Institution for Science.

Białko FLOE1 jest zatem bardzo ważne, ponieważ decyduje, że nie jest ani za wcześnie, ani za późno.

Kiedy uśpione nasiono wyczuje wilgoć w otoczeniu, FLOE1 natychmiast zbiera się, by niejako przetestować, czy warunki są rzeczywiście dobre, aby nasiono mogło zacząć wzrost. Ponieważ agregacja FLOE1 jest tymczasowa i odwracalna, może działać jako sygnał „działaj” lub „nie działaj”.

Więcej: https://carnegiescience.edu/news/how-seeds-know-its-good-time-germinate (PAP)

krx/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera