Uczelnie i instytucje

Wrocław/ Trwa zbiórka nasion warzyw dla Ukrainy

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwa zbiórka nasion warzyw do uprawy w przydomowych ogródkach. Trafią one do osób starszych na Ukrainie, które mimo trwającej wojny zostały w swoich domach.

O organizowanej przez UPWr zbiórce poinformowała PAP rzeczniczka uczelni Małgorzata Moczulska. „To niezwykle potrzebna i ważna zbiórka, która – mamy nadzieję – pomoże przeżyć najbliższe miesiące osobom starszym w Ukrainie” – podkreśliła.

„To nie pierwsza i zapewne nie ostatnia zbiórka, którą w ostatnim czasie organizujemy na uczelni, ale być może najbardziej +przyrodnicza+ – kto, jak nie my, ma pomagać w uprawie warzyw?” –zwraca uwagę rektor UPWr prof. Jarosław Bosy.

Akcję koordynują pracownicy Katedry Architektury Krajobrazu. Prof. Monika Ziemiańska tłumaczy, że na jej potrzebę wskazali sami mieszkańcy Ukrainy. „Mamy kontakt z pracownikami uniwersytetu w Kijowie i wielu z nich mówiło nam, że na wioskach, gdzie trafia pomoc z Polski, starsze osoby pytają o nasiona warzyw. To dla nich nie tylko szansa na własną żywność w najbliższych miesiącach, ale rodzaj terapii. Zajmą głowę uprawą, podlewaniem... czymś innym niż myślenie o tym, co dzieje się w ich kraju” – wskazała prof. Ziemiańska.

Zbierane są nasiona popularnych warzyw, takich, które nie wymagają szczególnych warunków uprawy. To m.in. ogórki, buraki, słonecznik, marchew, kapusta, fasole, dynie, cukinia, pietruszka, koper, bób i cebula dymka.

Nasiona można zostawiać w specjalnych pojemnikach na portierniach uczelni, a także wysyłać pocztą na adres Uniwersytetu Przyrodniczego z dopiskiem „Biuro Promocji”.

Zbiórka trwa do 19 maja, dzień później zebrane nasiona wyruszą do Ukrainy.

PAP - Nauka w Polsce, Agata Tomczyńska

ato/ ok/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera