Picie zielonej herbaty wpływa na mikrobiom jelitowy oraz odpowiedź układu odpornościowego podczas alergii – wynika z badań japońskich naukowców. Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie „Frontiers in Immunology”.
Naukowcy z Uniwersytetu Shinshu badali zależność pomiędzy piciem zielonej herbaty a poziomem gram-dodatniej bakterii Flavonifractor plautii w jelitach. Bakteria ta bierze udział w metabolizmie katechiny, przeciwutleniacza, będącego składnikiem m.in. zielonej herbaty.
Badacze ustalili, że spożywanie zielonej herbaty prowadziło do podwyższenia poziomu Flavonifractor plautii w jelitach, co z kolei hamowało aktywność limfocytów Th2, stymulujących rozwój alergii na albuminę jaja kurzego u myszy.
Flavonifractor plautii jest bakterią z rodziny Clostridium. Bakterie te wpływają na działanie układu odpornościowego, a zwłaszcza na redukcję stanu zapalnego. Niektóre szczepy Clostridium przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także występują w większych ilościach u osób szczupłych, co wskazuje na ich rolę w regulacji masy ciała.
Możliwe, że w przyszłości Flavonifractor plautii podąży śladami bakterii kwasu mlekowego czy bifidobakterii stosowanych jako dodatek do żywności. Zanim jednak to nastąpi naukowcy zamierzają skoncentrować się na bezpieczeństwie ich stosowania.(PAP)
Źródło: DOI: 10.3389/fimmu.2020.00379 (PAP)
koc/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.