U samic myszy otrzymujących karmę o dużej zawartości tłuszczu nie rozwijają się nowe neurony. Może to tłumaczyć, dlaczego kobiety chore na alzheimera lub depresję są bardziej narażone na deficyty poznawcze.
Naukowcy z Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics w Albany (USA) przez 18 tygodni trzymali gryzonie na normalnej lub wysokotłuszczowej diecie.
W tym czasie wszystkie myszy spożywające pokarm o dużej zawartości tłuszczu przybrały na wadze i zaczęły cechować się podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Jednak tylko u samic myszy zaobserwowano mniej nowo utworzonych i rozwijających się neuronów w rejonie hipokampa – struktury związanej z pamięcią i przetwarzaniem emocji.
Hipokamp to jedno z najbardziej znanych miejsc, w którym w dorosłym życiu zachodzą procesy neurogenezy (powstawania nowych neuronów).
Zakłócenia w obrębie neurogenezy pojawiające się na skutek spożywania wysokotłuszczowej diety mogą wyjaśniać związek pomiędzy występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. otyłości lub cukrzycy typu 2, a większym ryzykiem zachorowania na depresję czy chorobę alzheimera.
Mogą również tłumaczyć, dlaczego u kobiet cierpiących na te przypadłości częściej dochodzi do upośledzenia funkcji poznawczych.
Wyniki badania opublikowano na łamach „eNeuro” (https://doi.org/10.1523/ENEURO.0391-19.2019). (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.