Supertwardy stop tytanu i złota

Nowy stop tytanu i złota jest cztery razy twardszy od czystego tytanu i nadaje się do wytwarzania implantów – informuje pismo „Science Advances”.

Zespół prof. Emilii Morosan z Rice University w Houston (USA) odkrył niezwykłe właściwości stopu podczas badań nad niekonwencjonalnymi magnesami z tytanu i złota. Aby sprawdzić czystość uzyskanego stopu o nazwie beta-Ti3Au, trzeba było go sproszkować w pokrytym warstwą diamentu moździerzu. Nie udało się - był zbyt twardy.

Tymczasem tytan ma twardość typową dla wielu stali stopowych, a złoto w stanie czystym jest bardzo miękkie. Beta-Ti3Au dzięki szczególnemu układowi atomów uzyskanemu w wysokiej temperaturze ma większą gęstość elektronów walencyjnych i krótsze wiązania międzyatomowe, co prawdopodobnie jest przyczyną większej twardości.

Stop okazał się najtwardszą substancją metaliczną kompatybilną z żywą tkanką – a zatem nadającą się na różnego rodzaju protezy stawów i implanty dentystyczne. Dzięki temu można by wydłużyć czas ich użytkowania. Na przykład obecnie stosowane protezy kolana i stawów biodrowych wytrzymują około 10 lat – później trzeba je wymieniać, co jest kosztowne i uciążliwe. Ponieważ stop bardzo dobrze łączy się z materiałami ceramicznymi, protezy mogłyby być lżejsze i – mimo zawartości złota – tańsze od dotychczasowych.

Poza medycyną stop mógłby znaleźć zastosowanie na przykład w przemyśle wiertniczym, produkcji sprzętu sportowego i wielu innych dziedzinach.(PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera