Zawarte w winogronach polifenole mogą chronić przed uszkodzeniem narządów podczas rozwoju zespołu metabolicznego - wykazały badania, o których poinformowali naukowcy podczas konferencji Experimental Biology trwającej w Bostonie (USA).
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan analizowali wpływ diety wysokotłuszczowej na organizm szczurów, z których część otrzymywała przez 90 dni dodatkowo liofilizowane białe, czerwone i czarne winogrona.
Po trzech miesiącach u gryzoni, które spożywały winogrona zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego w całym organizmie, a zwłaszcza w tkance tłuszczowej otaczającej wątrobę oraz zlokalizowanej w okolicach brzucha. Jednocześnie badacze zauważyli nasilenie obrony antyoksydacyjnej (zwłaszcza w wątrobie i nerkach).
Zespół metaboliczny charakteryzuje współwystępowanie przynajmniej trzech z takich czynników jak: insulinooporność, nadciśnienie tętnicze czy podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jego rozwój poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i udaru.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.