Sklerostyna związana z ryzykiem miażdżycy u diabetyków

Wysoki poziom sklerostyny we krwi pacjentów z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko chorób układu krwionośnego - poinformowali hiszpańscy naukowcy, których wnioski opublikowało pismo "Diabetes Care".

Sklerostyna jest białkiem produkowanym przez komórki kostne, osteocyty, w celu zahamowania procesów kościotwórczych. Podobnie jak wiele innych białek działa poprzez układ przewodzenia sygnałów wewnątrzkomórkowych Wnt.

Dr Sonia Morales-Santana ze Szpitala Uniwersyteckiego San Cecillio w Grenadzie prowadziła badania w grupie 78 osób z cukrzycą, z których 44 miało jednocześnie zdiagnozowaną miażdżycę. Wykazały one, że poziom sklerostyny we krwi pacjentów ze zmianami miażdżycowymi był znacznie wyższy, a ryzyko rozwoju choroby rosło o 4 proc. z każdym zwiększeniem poziomu sklerostyny o 1 pmol/L.

Podwyższony poziom sklerostyny związany był z nieprawidłową grubością kompleksu intima-media (błony środkowej i wewnętrznej) tętnic u kobiet i mężczyzn oraz obecnością blaszek miażdżycowych u mężczyzn.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera