Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców są większymi optymistami - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychosomatic Medicine".
Badacze amerykańscy odkryli, że optymiści mają we krwi wyższe stężenie karotenoidów - barwników roślinnych, które wpływają na lepsze samopoczucie.
"Są to pierwsze badania, które wskazują na związek między optymizmem a poziomem karotenoidów w organizmie" - przyznaje autorka badań Julia Boehm z Harvard School of Public Health.
Karotenoidy są przeciwutleniaczami (neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze szkodzą komórkom - PAP) i - jak podkreślają specjaliści - mają nie tylko wpływ na zdrowie, ale mogą również działać jako "środek antystresowy".
Najnowsze badania wykazały, że osoby, które były bardziej optymistyczne miały o 13 proc. wyższy poziom stężenia karotenoidów we krwi, niż osoby mniej optymistycznie nastawione do życia.
Autorzy pracy wierzą, że większe spożycie warzyw i owoców spowoduje wzrost karotenoidów we krwi, a tym samym przełoży się na wzrost optymizmu.
"Sądzę, że jesteśmy blisko bardzo ważnego odkrycia - przyznaje kierujący badniami prof. Andrew Oswald. - Co prawda nie wiemy jeszcze dokładnie, jaki jest związek między ilością spożywanych warzy i owoców a optymizmem. Wiemy, że warzywa i owoce mają duże stężenie przeciwutleniaczy, wiemy jak istotnie wpływają na ciało, jednak wciąż tajemnicą pozostaje ich wpływ na umysł. Jestem pewien, że wyniki dalszych badań będą przełomowe" - dodaje naukowiec. (PAP)
mdn/ zig/ jjj/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.