Kwasy tłuszczowe omega-3 związane z poprawą pamięci | Nauka w Polsce

Kwasy tłuszczowe omega-3 związane z poprawą pamięci

Fot. Fotolia

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na lepsze funkcjonowanie pamięci roboczej u zdrowych, młodych dorosłych osób - informują amerykańscy naukowcy na łamach czasopisma "PLoS ONE".

Dotychczas pozytywny wpływ diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 badano na osobach chorych lub starszych. Teraz badacze z University of Pittsburgh po raz pierwszy wykazali, że korzystne efekty przyjmowania kwasów omega-3 (naturalnie występujących w rybach i zwierzętach hodowlanych, karmionych trawą) mogą poprawiać wyniki w testach pamięci u osób w wieku 18-25 lat, które i tak mają największe możliwości poznawcze w porównaniu z innymi grupami wiekowymi.

"Odkryliśmy, że członkowie tej populacji mogą wzmocnić działanie swojej pamięci roboczej jeszcze bardziej, chociaż już znajdują się u szczytu funkcjonowania poznawczego" - komentuje Bita Moghaddam, współautorka badania.

Osoby badane przyjmowały suplementy diety zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 przez pół roku. Przed rozpoczęciem kuracji, jak również po upływie każdego miesiąca pobierano od nich próbkę krwi, a także przeprowadzano pozytonową emisyjną tomografię komputerową (PET) oraz testy pamięci, które polegały na próbie zapamiętania, ile razy pojawiła się w serii dana cyfra lub litera.

"Szczególnie interesujący był fakt, że wyniki testu pamięci przeprowadzonego jeszcze przed rozpoczęciem suplementacji korelowały pozytywnie z zawartością kwasów omega-3. To oznacza, że omega-3 wchłaniane z diety są powiązane z funkcjonowaniem pamięci roboczej" - mówi Moghaddam.

Dopiero kontrola stanu osób badanych przeprowadzona po upływie sześciu miesięcy przyjmowania suplementów kwasów omega-3 wyraźnie pokazała poprawę funkcjonowania pamięci roboczej u młodych dorosłych.

Naukowcy mieli również nadzieję na odkrycie mechanizmu, kryjącego się za procesem zwiększenia wydajności pamięci poprzez stosowanie kwasów omega-3. Jednak ich założenie o ważnej roli białka VMAT2 nie znalazło potwierdzenia.

"To bardzo ciekawe, że dieta wzbogacona w kwasy omega-3 może wzmocnić poznanie u funkcjonujących na wysokim poziomie młodych ludzi. Jednakże poczuliśmy się odrobinę zawiedzeni, że nasze badania nie były w stanie wyjaśnić mechanizmów, stojących za poprawą działania pamięci roboczej" - wyznaje Rajesh Narendarn, badacz prowadzący. (PAP)

ooo/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

  • Voyager 1 znowu nadaje poprawnie

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera