Kiepska dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

Autorzy raportu, czyli ponad 130 naukowców z prawie 40 krajów, wyliczyli, że w 2017 roku na skutek chorób wywołanych nieprawidłowym odżywianiem się zmarło na świecie około 10,9 miliona dorosłych osób.

Kiepska dieta – uboga w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, a bogata w sól, przetworzone, słodzone i niepełnowartościowe jedzenie – była odpowiedzialna za 22 proc. wszystkich zgonów.

Wiodącą przyczynę śmierci stanowiły zaburzenia układu krążenia.

„Kiepska dieta to sprawiedliwy zabójca. Jesteśmy tym, co jemy, a ryzyko dotyka ludzi ze wszystkich grup demograficznych, bez względu na wiek, płeć czy status ekonomiczny” – komentuje dr Ashkan Afshin z Instytutu Oceny i Metryki Zdrowia (IHME) funkcjonującego przy Uniwersytecie Waszyngtońskim (USA), główny autor badania.

Według specjalistów niezdrowe jedzenie pochłonęło więcej żyć niż palenie papierosów (8 milionów zgonów) i wysokie ciśnienie krwi (10,4 miliona zgonów).

Pociągnęło też za sobą zatrważające wartości wskaźnika DALY (lat życia skorygowanych niepełnosprawnością), służącego do pomiaru obciążenia chorobami w populacji i wyrażanego poprzez lata życia utracone z powodu przedwczesnej śmierci, urazu lub kiepskiego stanu zdrowia.

Głównymi chorobami rozwijającymi się na skutek nieprawidłowego żywienia i przyczyniającymi się do przedwczesnej śmierci były w 2017 roku: choroby układu krążenia (prawie 9,5 miliona zgonów), nowotwory (ponad 900 tys. zgonów), cukrzyca (ponad 300 tys. zgonów) i choroby nerek (ponad 100 tys. zgonów).

Głównymi czynnikami dietetycznymi przekładającymi się na nieprawidłowe żywienie były natomiast: niskie spożycie produktów pełnoziarnistych oraz owoców, a także wysokie spożycie sodu, jak również – w mniejszym stopniu – konsumpcja m.in. czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa, słodzonych napojów i kwasów tłuszczowych z izomerami trans.

„Istnieje pilna potrzeba zmian w sektorach związanych z cyklem produkcji jedzenia, np. w dziale wzrostu, przetwarzania, pakowania czy marketingu. Wyniki naszego badania wskazują na potrzebę zastosowania całościowych interwencji nakierowanych na krajową promocję produkcji, dystrybucji i konsumpcji zdrowego jedzenia” – podsumowuje inny badacz, prof. Walter Willett.

Ze szczegółami raportu można się zapoznać pod adresem: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext. (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera