Bakterie jogurtowe z gatunku Streptococcus thermophilus przystosowując się do warunków środowiska \"zgubiły\" wiele genów odpowiedzialnych za chorobotwórczość - odkryli naukowcy.
Paciorkowce, zwane streptokokami, są kulistymi bakteriami układającymi się w łańcuszki \"paciorków\".
Należą do nich zarówno bakterie chorobotwórcze, jak Streptococcus pyogenes, powodujący silne ropne zakażenia, i Streptococcus faecalis, czyli paciorkowiec kałowy, jak i bakterie niegroźne, a nawet korzystne dla człowieka, m.in. bakterie mlekowe Streptococcus thermophilus, wykorzystywane do produkcji jogurtów i serów. ZUZ
* * *
Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.net.pl
24 listopada 2004
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.