Poznano genom bakterii Streptococcus thermophilus

Bakterie jogurtowe z gatunku Streptococcus thermophilus przystosowując się do warunków środowiska \"zgubiły\" wiele genów odpowiedzialnych za chorobotwórczość - odkryli naukowcy.

Paciorkowce, zwane streptokokami, są kulistymi bakteriami układającymi się w łańcuszki \"paciorków\".

Należą do nich zarówno bakterie chorobotwórcze, jak Streptococcus pyogenes, powodujący silne ropne zakażenia, i Streptococcus faecalis, czyli paciorkowiec kałowy, jak i bakterie niegroźne, a nawet korzystne dla człowieka, m.in. bakterie mlekowe Streptococcus thermophilus, wykorzystywane do produkcji jogurtów i serów. ZUZ

* * *

Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.net.pl

24 listopada 2004

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera