
Uzupełnianie diety ciężarnych myszy o α-tokoferol, formę witaminy E, zmniejszyło ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u ich potomstwa. O wynikach nowych badań informuje „The Journal of Immunology”.
W latach 2007–2021 ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dzieci wzrosło w USA o 50 proc., przy czym częstość występowania alergii na orzeszki ziemne potroiła się w tym czasie.
Aby naśladować rzeczywiste warunki, które przyczyniają się do rozwoju alergii u niemowląt, zespół badaczy pod kierunkiem naukowców z Indiana University School of Medicine przeprowadził badania (DOI: 10.1093/jimmun/vkae041) na myszach, którym podawano α-tokoferol - jedną z ośmiu odmian, w jakich występuje witamina E. Myszy te miały podwyższone ryzyko wystąpienia egzemy oraz alergii pokarmowych.
Młode myszy były uczulane poprzez ekspozycję skóry na znane alergeny pokarmowe, kurz domowy i detergent, aby naśladować narażenia powszechne w dzieciństwie.
Po 2,5 tygodnia mysięta były narażane na alergen poprzez spożycie doustne, aby przetestować ich reakcję alergiczną. Zrobiono to, aby odtworzyć wczesne narażenie na alergeny, które często uwrażliwia układ odpornościowy na późniejszą reakcję na wtórne narażenie doustne.
Jak się okazało, w porównaniu z myszami nie otrzymującymi suplementacji potomstwo myszy karmionych w czasie ciąży i karmienia mlekiem matki dietą uzupełnioną o α-tokoferol miało mniej przeciwciał IgE przeciwko alergenom pokarmowym i mniejsze prawdopodobieństwo wstrząsu anafilaktycznego wywołanego przez orzeszki ziemne.
Dr Joan Cook-Mills, profesor mikrobiologii i immunologii na Indiana University School of Medicine, która kierowała badaniem, podzieliła się opinią, że dla matek w USA skorzystanie z α-tokoferolu może nie być tak łatwe, jak się wydaje. "Potencjał α-tokoferolu w zakresie zmniejszania reakcji alergicznych u dzieci prawdopodobnie zostanie osłabiony przez wysoki poziom γ-tokoferolu ze względu na jego powszechność w popularnych olejach spożywczych (olej sojowy, olej kukurydziany i olej rzepakowy) oraz suplementach" - skomentowała.
Dr Cook-Mills wcześniej informowała, że γ-tokoferol neutralizuje korzyści płynące z α-tokoferolu. "Obecnie suplementacja α-tokoferolem może przynieść większe korzyści w krajach europejskich, gdzie popularne oleje spożywcze (olej słonecznikowy, olej krokoszowy i oliwa z oliwek) zawierają dużo α-tokoferolu i stosunkowo mało γ-tokoferolu" — zasugerowała.
Według dr Cook-Mills długoterminowym celem badań jest partnerstwo z firmami komercyjnymi w celu osiągnięcia zdrowej równowagi α-tokoferolu i γ-tokoferolu w olejach spożywczych i innych produktach w USA. "Korzyści z wyników tych badań są ograniczone w USA, chyba że dana osoba zmieni swoje nawyki kulinarne, a co więcej, chyba że zmienią się praktyki produkcji komercyjnej" — podkreśla dr Cook-Mills.
Aby zmniejszyć rozwój alergii na orzeszki ziemne u dzieci, zaktualizowane wytyczne zalecają wcześniejsze wprowadzanie orzeszków ziemnych do diety dzieci. Jednak niektóre dzieci mają pozytywne objawy alergii na orzeszki ziemne zanim jeszcze można wprowadzić stałe pokarmy. Wyniki omawianych badań pokazują potencjalny sposób na zmniejszenie rozwoju alergii pokarmowej u dzieci z grupy wyższego ryzyka.
Przyjmowanie witaminy E w czasie ciąży było zalecane już wcześniej – chodzi między innymi o zapobieganie niebezpiecznemu stanowi przedrzucawkowemu oraz poronieniom.
Paweł Wernicki (PAP)
pmw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.