Regularne spożywanie ciemnej czekolady było związane z mniejszym o 21 proc. zagrożeniem cukrzycą typu 2 - wynika z nowego badania. Natomiast mleczna czekolada bezpośrednio nie miała znaczenia dla tego zagrożenia, ale sprzyjała przybieraniu na wadze.
Według naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health wybieranie ciemnej czekolady zamiast mlecznej może być znaczące dla zdrowia.
„Nasze wyniki sugerują, że nie każda czekolada jest taka sama” – stwierdza główny autor badania, Binkai Liu. „Dla każdego, kto kocha czekoladę, jest to przypomnienie, że podejmowanie małych decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie” – dodaje.
Istnieją już wcześniejsze badania na temat wpływu spożycia czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2, ale wyniki były niejednoznaczne, a ponadto niewiele eksperymentów rozróżniało czekoladę mleczną od ciemnej.
Aby zapełnić tę lukę, naukowcy wykorzystali dane z dwóch edycji znanych projektów Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study.
W trakcie 30 lat trwania badań obserwowanych było aż 192 tys. dorosłych osób wolnych od cukrzycy na początku projektów. Pod koniec tego okresu prawie 19 tys. uczestników zgłosiło diagnozę cukrzycy typu 2.
Z niemal 112 tys. osób, które szczegółowo opisywały swoje spożycie czekolady gorzkiej i mlecznej, prawie 5 tys. zostało zdiagnozowanych z cukrzycą typu 2.
Kiedy wzięto pod uwagę ogólne spożycie jakiejkolwiek czekolady, to konsumpcja 140 gram tygodniowo wiązała się z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 mniejszym o 10 proc.
Przy tym, kiedy uwzględniono tylko ciemną czekoladę, ryzyko było mniejsze o 21 proc.
Sama mleczna czekolada nie wpływała natomiast bezpośrednio na ryzyko, za to długofalowo wiązała się ze wzrostem masy ciała, a większa waga sprzyja cukrzycy.
„Byliśmy zaskoczeni wyraźną różnicą we wpływie czekolady gorzkiej i mlecznej na ryzyko cukrzycy oraz na długofalowe zarządzanie wagą” – mówi jeden z naukowców, prof. Qi Sun.
„Chociaż czekolada gorzka i mleczna mają podobny poziom kalorii i tłuszczu nasyconego, wydaje się, że polifenole w czekoladzie gorzkiej mogą neutralizować wpływ tłuszczu nasyconego i cukru na przyrost masy ciała i cukrzycę. To interesująca różnica, którą warto zbadać bardziej” – podkreśla.(PAP)
Marek Matacz
mat/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.