Badanie: substancje chemiczne z opakowań żywności przedostają się do organizmu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Spośród 14 tys. znanych substancji chemicznych znajdujących się w opakowaniach żywności, ok. 25 proc. zostało znalezionych w organizmach ludzi - ustalił zespół naukowców ze Szwajcarii, USA i Wielkiej Brytanii. Jak stwierdzono, wiele z nich wpływa na hormony lub zwiększa ryzyko nowotworów.

Naukowcy na łamach "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology" (JESEE) opublikowali we wtorek wyniki badań, w których opisują 3601 substancji chemicznych, które przedostają się do organizmu człowieka poprzez kontakt z żywnością. Znaleziono je w próbkach krwi, włosów i kobiecego mleka.

Do tych substancji zaliczono m.in. metale, lotne związki organiczne, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS) czy ftalany, o których wiadomo, że mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i sprzyjać rozwojowi nowotworów.

"Istnieją znane niebezpieczne substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają one niekorzystne skutki dla zdrowia ludzi. Te substancje wyciekają z opakowań" – powiedziała w rozmowie z "Washington Post" jedna z autorek artykułu Jane Muncke.

Naukowcy od lat wiedzą, że substancje chemiczne mogą wydostawać się z opakowań do żywności. Twierdzą, że wysokie temperatury mogą powodować znaczne przenikanie się substancji, dlatego zalecają unikania podgrzewania żywności w pojemnikach na wynos. Także produkty o wysokiej kwasowości lub zawartości tłuszczów mają większą tendencję do wchłaniania substancji chemicznych. Podobnie jak żywność umieszczona w bardzo małych lub ciasnych pojemnikach.

Zdaniem Muncke szkodliwe są nie tylko związki chemiczne, które przedostają się z opakowań z tworzyw sztucznych. "Prawdopodobnie najgorszy jest papier i tektura z recyklingu. I wiem, że ta wiadomość jest trudna do przyjęcia" – zaznaczyła naukowczyni. W jej opinii recykling papieru, tektury lub plastiku do opakowań żywności prowadzi do wymieszania się z żywnością tuszów niespożywczych, co zwiększa ryzyko przedostania się substancji do organizmu człowieka.

Badacze twierdzą, że konieczne jest lepsze testowanie opakowań i wprowadzenie dalszych regulacji dotyczących tego, co uważa się za bezpieczne do przechowywania żywności.(PAP)

mzb/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera