Studenckie mosty z makaronu

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Co można zrobić z dwóch paczek makaronu spaghetti przy użyciu pistoletów do klejenia na gorąco? Na przykład most. Czwartą edycję studenckiego konkursu FoodBridge wygrał zespół z Politechniki Krakowskiej o nazwie – a jakże! – Al Dente.

Za nim na podium uplasowały się zespoły z Politechniki Śląskiej (Heksy) i Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (Mosteel Pasta Team).

Fot. materiały prasowe

Z kolei w konkurencji na najpiękniejszą konstrukcję, czyli w głosowaniu publiczności, zwyciężyła drużyna z Politechniki Warszawskiej – Makaroniary. Ich model mostu nawiązywał do rozety z zabytkowego budynku tej uczelni – jednego najbardziej charakterystycznych elementów gmachu głównego. 

Fot. materiały prasowe

O wynikach poinformował Naukę w Polsce prof. Marek Salamak z ramienia organizatorów. Konkurs odbył się w dniach 23-25 kwietnia na kampusie Politechniki Krakowskiej; towarzyszył wydarzeniu infraDAYS Expo & Multi-Conference.

Fot. materiały prasowe

W ocenie prof. Marka Salamaka najtrudniejszą rywalizacją były testy zniszczeniowe. „Przy czym wcale nie musiał wygrać most, który uzyskał największą siłę podczas próby na maszynie wytrzymałościowej. Porównywany bowiem był bardzo prosty wskaźnik uwzględniający dodatkowo masę konstrukcji. Trzeba było więc wykazać się zarówno wiedzą z zakresu mostownictwa, ale również doświadczeniem w budowie tego typu konstrukcji z makaronu” – tłumaczył prof. Salamak.

Fot. materiały prasowe

W tym roku do rywalizacji podeszli studenci z dziesięciu uczelni: Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Wojskowej Akademii Technicznej, Politechnik: Krakowskiej, Poznańskiej, Śląskiej, Świętokrzyskiej, Warszawskiej i Wrocławskiej oraz Uniwersytetów: Zielonogórskiego i Zachodniopomorskiego Technologicznego.(PAP)

Nauka w Polsce

akp/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera