Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (CIoBPiBŻ) otwarł we wtorek Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Uczelnia poinformowała, że jest to najnowocześniejszy tego typu ośrodek na południu Polski. Wartość inwestycji to 70 mln zł.
Placówka przy ul. Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, co ma się przyczynić do produkcji wysokiej jakości, prozdrowotnej żywności. Według zapowiedzi uczelni dzięki pracy specjalistów w tym ośrodku polski sektor spożywczy stanie się bardziej konkurencyjny.
Poza realizowanymi własnymi badaniami niekomercyjnymi i finansowanymi np. ze środków NCN, Centrum prowadzić będzie prace badawcze komercyjne, zlecone przez przedsiębiorstwa.
"Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w Centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej" – poinformował Uniwersytet Rolniczy.
Obiekt ma ponad 3 tys. mkw. Budowa rozpoczęła się w 2020 r. Wartość budowy i wyposażenia to 70 mln zł, przy czym 40 mln zł to dofinansowanie z województwa małopolskiego.(PAP)
Nauka w Polsce, Beata Kołodziej
bko/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.