Uczelnie i instytucje

Kraków/ Uniwersytet Rolniczy otwarł centrum badań żywności za 70 mln zł

05.03.2024. Nowo otwarte Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, 5 bm. Centrum oferuje współpracę w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka z wykorzystaniem zaplecza zespołu pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych. PAP/Łukasz Gągulski
05.03.2024. Nowo otwarte Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, 5 bm. Centrum oferuje współpracę w obszarze zagadnień związanych z żywieniem człowieka z wykorzystaniem zaplecza zespołu pracowni nutrigenomiki, proteomiki, histologicznej i komórek pierwotnych. PAP/Łukasz Gągulski

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (CIoBPiBŻ) otwarł we wtorek Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Uczelnia poinformowała, że jest to najnowocześniejszy tego typu ośrodek na południu Polski. Wartość inwestycji to 70 mln zł.

Placówka przy ul. Balickiej będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, co ma się przyczynić do produkcji wysokiej jakości, prozdrowotnej żywności. Według zapowiedzi uczelni dzięki pracy specjalistów w tym ośrodku polski sektor spożywczy stanie się bardziej konkurencyjny.

Poza realizowanymi własnymi badaniami niekomercyjnymi i finansowanymi np. ze środków NCN, Centrum prowadzić będzie prace badawcze komercyjne, zlecone przez przedsiębiorstwa.

"Utworzenie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności umożliwi szeroką współpracę z przedsiębiorcami - badania prowadzone w Centrum będą ukierunkowane na aktualne potrzeby interesariuszy zewnętrznych branży spożywczej" – poinformował Uniwersytet Rolniczy.

Obiekt ma ponad 3 tys. mkw. Budowa rozpoczęła się w 2020 r. Wartość budowy i wyposażenia to 70 mln zł, przy czym 40 mln zł to dofinansowanie z województwa małopolskiego.(PAP)

Nauka w Polsce, Beata Kołodziej

bko/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Drukarka w pigułce

  • Warszawa, 17.10.2025. Wicepremier, minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski (2P), minister nauki i szkolnictwa wyższego Marcin Kulasek (2L), p.o. prezesa PARP Krzysztof Gulda (P) i dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju prof. dr hab. inż. Jerzy Małachowski (L) podczas konferencji prasowej nt. "Technologie krytyczne dla Polski i Unii Europejskiej. Program STEP na rzecz strategicznych innowacji", 17 bm. w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju w Warszawie. (sko) PAP/Paweł Supernak

    Gawkowski: stawiamy na rozwój sztucznej inteligencji i technologii kwantowych

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera