Gliński dla PAP: NOT nie może sprzedać, ani zniszczyć kolekcji Muzeum Techniki

Naczelna Organizacja Techniczna, która prowadzi Muzeum Techniki i Przemysłu w Warszawie, nie może sprzedać ani zniszczyć kolekcji muzeum, ponieważ rozpoczęła się już procedura wpisywania eksponatów na listę zabytków - powiedział PAP minister kultury prof. Piotr Gliński.

  • Niepewna przyszłość Muzeum Techniki i Przemysłu

    Przyszłość Muzeum Techniki i Przemysłu NOT wciąż jest niepewna. Placówka, której właścicielem jest organizacja pozarządowa FSNT-NOT, nie ma zagwarantowanego stałego finansowania z budżetu państwa. Muzeum stara się o uzyskanie statusu muzeum państwowego.

  • Laury Innowacyjności przyznane

    Firmom i instytucjom, które z sukcesem wdrożyły nowatorskie rozwiązania przyznano „Laury Innowacyjności” im. Stanisława Staszica. Była to trzecia edycja konkursu Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelnej Organizacji Technicznej.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera