Fot. Adobe Stock

Himalaiści zostawiają bakterie na Mount Everest

Nie tylko ślady butów zostają po himalaistach na najwyższej górze świata. Na długo mogą pozostać po nich zamrożone drobnoustroje – informują naukowcy na łamach pisma „Arctic, Antarctic, and Alpine Research”.

  • Zdobywcy Mount Everestu narażeni na napromieniowanie

    Poziom promieniowania kosmicznego na najwyższym szczycie świata jest stosunkowo wysoki - wynika z danych brytyjskiego Society for Radiological Protection. Zdobywcy szczytu są narażeni na dawkę około 1 milisiwerta.

  • 60. rocznica zdobycia Everestu - Edmund Hillary: dołożyliśmy draniowi

    "W końcu dołożyliśmy draniowi" - tymi słowami nowozelandzki pszczelarz Edmund Hillary poinformował przyjaciela i rodaka George’a Lowe’a czekającego na Przełęczy Południowej o zdobyciu 29 maja 1953 roku najwyższej góry świata - Mount Everestu (8848 m).

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    WAT: wszystkie satelity konstelacji PIAST uzyskały dwukierunkową łączność z Ziemią

  • Badanie: regularna twórczość to „młodszy” mózg

  • Naukowiec: średniowieczna trójpolówka dała Europie rekordową bioróżnorodność

  • EngiRank 2025: AGH najlepszą uczelnią techniczną w Polsce i wśród 50 najlepszych w Europie

  • Bakteriofagi w walce z superbakteriami - nowa broń przeciw antybiotykooporności

  • Fot. Adobe Stock

    Codzienne picie kawy może spowolniać biologiczne starzenie się osób z zaburzeniami psychicznymi

  • Pięć epok rozwoju ludzkiego mózgu

  • Naukowcy o znaczeniu języka w informowaniu o zmianach klimatu

  • Technologia szczepionek przeciw COVID-19 może chronić przed jadem węży

  • WHO ostrzega przed niedoborem leku przeciwko otyłości

26.01.2020 PAP/Andrzej Grygiel

Katowice/ Naukowe eksperymenty na 9. Śląskim Festiwalu Nauki

Od 6 do 8 grudnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędzie się 9. Śląski Festiwal Nauki Katowice, organizowany pod hasłem „Eksperymentuj!”. Wydarzenie zgromadzi ekspertów i miłośników nauki z Polski i zagranicy, oferując pokazy, warsztaty, wykłady i interaktywne eksperymenty.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera