Fot. Adobe Stock

Himalaiści zostawiają bakterie na Mount Everest

Nie tylko ślady butów zostają po himalaistach na najwyższej górze świata. Na długo mogą pozostać po nich zamrożone drobnoustroje – informują naukowcy na łamach pisma „Arctic, Antarctic, and Alpine Research”.

  • Zdobywcy Mount Everestu narażeni na napromieniowanie

    Poziom promieniowania kosmicznego na najwyższym szczycie świata jest stosunkowo wysoki - wynika z danych brytyjskiego Society for Radiological Protection. Zdobywcy szczytu są narażeni na dawkę około 1 milisiwerta.

  • 60. rocznica zdobycia Everestu - Edmund Hillary: dołożyliśmy draniowi

    "W końcu dołożyliśmy draniowi" - tymi słowami nowozelandzki pszczelarz Edmund Hillary poinformował przyjaciela i rodaka George’a Lowe’a czekającego na Przełęczy Południowej o zdobyciu 29 maja 1953 roku najwyższej góry świata - Mount Everestu (8848 m).

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera